Gazet van Antwerpen Stad en Rand

18 exotische zeevogels met witte snor vermist

-

Verbijster­ing alom gisterenoc­htend bij de verzorgers in de dierentuin van Planckenda­el in Muizen (Mechelen). Daar gingen ongeveer achttien incasterne­n vliegen door een gat in het net van de grote volière. Planckenda­el roept mensen in de buurt op om mee uit te kijken naar de exotische ZuidAmerik­aanse zeevogels. Het is niet de eerste keer dat dieren kunnen ontsnappen uit het park.

De oproep die Planckenda­el gisterenvo­ormiddag online plaatste, werd massaal gedeeld. “Incasterne­n kennen de meeste mensen natuurlijk niet. Het gaat

een grijze meeuwachti­ge met een rood bekje en een karakteris­tieke witte snor. Qua grootte zitten ze tussen een meeuw en een duif in. Als mensen in de buurt hen opmerken, vragen we om dat onmiddelli­jk te signaleren”, vertelt woordvoers­ter Ilse Segers.

Schuw van aard

De exotische zeevogels zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en leven daar aan de westkust van Chili, Colombia, Ecuador en Peru. “Het zijn totaal ongevaarli­jke dieren. Ze zijn zelfs eerder schuw van aard. Ze houden zich graag op aan water, waar ze op gaan naar kleine visjes en schelpdier­en”, legt Segers uit. Daarmee kunnen ze volgens de zoo overleven. “Het mag niet gaan vriezen, want het gaat tenom slotte om exotische vogels.”

In Planckenda­el vliegen de incasterne­n normaal rond in de grote volière die nog maar een vijftal jaar in gebruik is. De volièzoek re is ook de thuis van onder andere flamingo’s en pinguïns. “Gisterenoc­htend stelden onze verzorgers vast dat er een gat zat in het net. Hoe dat kon gebeuren, zoeken we nog uit. Mogelijk is de oorzaak te vinden bij de recente storm, maar dat is nog niet zeker”, zegt Ilse Segers. Het ziet ernaar uit dat er geen andere dieren ontsnapten. “We zijn dus wel op zoek naar onze incasterne­n. Ze zijn ongeveer met achttien”, klinkt het.

De verzorgers zijn er het hart van in en kijken mee uit. Ook andere vogels konden ontsnappen. Gelukkig bleven zij in bomen in het park zitten.

Mensen in de buurt die vogels spotten, kunnen best een foto maken van de diertjes en die mailen naar gespot@planckenda­el.be. Bellen kan ook op het nummer 015.45.09.03.

 ?? FOTO ZOO PLANCKENDA­EL/JONAS VERHULST ?? Een incastern valt op door zijn rood bekje en een typische witte snor.
FOTO ZOO PLANCKENDA­EL/JONAS VERHULST Een incastern valt op door zijn rood bekje en een typische witte snor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium