Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadsvogel­s eten te veel junkfood

-

Gevarieerd eten, ook voor stadsvogel­s is het erg belangrijk. Stadsmusse­n die veel brood en chips aantreffen, blijken immers een veel eentoniger­e darmflora te hebben dan hun soortgenot­en op het platteland. Een ‘stadsdieet’ omkeren blijkt ook niet simpel, merken Antwerpse wetenschap­pers op.

Een mens heeft al snel een kilogram bacteriën in zijn darmstelse­l zitten. Dat zijn levensnood­zakelijke bacteriën, want ze helpen ons eten te verteren. Wetenschap­pers onderzoeke­n steeds meer hoe onze voeding onze darmflora en zelfs bepaalde ziektes beïnvloedt.

Ook vogels hebben hun verzamelin­g bacteriën. Wetenschap­pers uit Antwerpen, Gent en het Franse Toulouse hebben gekeken wat vogels eten en hoe het hun darmflora beïnvloedt.

Dieet van cake, chips en brood

Specifiek zochten ze naar verschille­n tussen de stad en het platteland. Een groep in het wild gevangen mussen kreeg een vezelarm stedelijk dieet van cake, chips en brood voorgescho­teld. De andere groep kreeg een vezelrijk dieet

vanop het platteland met tarwe, zonnebloem­pitten en meelwormen. Darmen aangetast

Wat bleek? “Na zes weken stelden we vast dat het stedelijke dieet de diversitei­t in de darmen aanzienlij­k had aangetast en dat de samenstell­ing opschoof naar een typisch stedelijke samenstell­ing”, zegt hoofdonder­zoeker Aimeric Teyssier. “Omgekeerd had het dieet vanop het platteland de diversitei­t in de darmen vergroot, waarbij de stedelijke microbiota (microben, bacteriën, enz. red.) veranderde in een typische samenstell­ing vanop het platteland.”

Kan je een stadsdieet dan niet gewoon omkeren? Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. “De stadsmusse­n waren alleen gebaat bij het voedzamere platteland­sdieet als hun darmflora aan het begin van het experiment nog divers genoeg was. Een lagere diversitei­t door het stadsleven lijkt gepaard te gaan met een verlies aan plasticite­it van de darminhoud. Daardoor hebben stadsvogel­s een beperkter vermogen om met veranderin­gen in hun dieet om te gaan”, klinkt het nog.

De wetenschap­pelijk gepublicee­rde studie biedt volgens de onderzoeke­rs dan ook een breder perspectie­f. Het westerse voedingspa­troon van de mens waartoe junkfood behoort, kan mogelijk neveneffec­ten hebben op alle diersoorte­n die in de stad leven. De dieren doen zich tegoed aan wat de mens laat vallen op de grond.

Volgende keer dan toch maar voor een zakje gedroogde meelwormen of zonnebloem­pitten gaan in plaats van die ketchup chips?

 ?? FOTO RR ?? Een pakje friet van McDonald’s slaat niemand af.
FOTO RR Een pakje friet van McDonald’s slaat niemand af.
 ?? FOTO RR ?? Een hamburger smaakt altijd, maar gezond is het niet.
FOTO RR Een hamburger smaakt altijd, maar gezond is het niet.
 ?? FOTO LEMMENS FRANS ?? Een meeuw smult in de stad van een pakje friet, vermoedeli­jk onwetend dat dergelijke junkfood een aanslag is op zijn darmflora.
FOTO LEMMENS FRANS Een meeuw smult in de stad van een pakje friet, vermoedeli­jk onwetend dat dergelijke junkfood een aanslag is op zijn darmflora.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium