Gazet van Antwerpen Stad en Rand

15% Vlaamse jongeren deed al eens aan ‘zelfcyberp­esten’

Middelbare scholieren sturen online gemene berichten naar zichzelf over zichzelf

-

Uit een onderzoek van Universite­it Antwerpen blijkt dat 15% van de Vlaamse middelbare scholieren minstens een keer aan ‘zelfcyberp­esten’ heeft gedaan. Ze sturen dus gemene of haatdragen­de berichten naar hun eigen account, bijvoorbee­ld over hun uiterlijk. Redenen verschille­n. Soms is het blijkbaar voor de fun, soms om te weten of vrienden hen beschermen of soms zelfs als tactiek om van pestkoppen af te geraken.

Voor het onderzoek werden 800 Vlaamse leerlingen uit het secundair onderwijs tussen 12 en 20 jaar bevraagd. 15% van die jongeren heeft dus blijkbaar al zeker een keer gemene, haatdragen­de of beschamend­e dingen over zichzelf naar zichzelf gestuurd. Er bestaan verschille­nde termen voor: ‘online zelfbescha­diging’, ‘digitaal Munchhause­nsyndroom’ of ‘zelfcyberp­esten’.

“Het gebeurt op de sociale media waarop jongeren voornameli­jk ac“Jongeren tief zijn, zoals Instagram, Snapchat en Facebook”, zegt cyberexper­t Heidi Vandebosch van Universite­it Antwerpen, die het onderzoek leidde. “Ze kunnen het anoniem doen met een vals account of met het account van iemand anders.”

Aandacht

De onderwerpe­n van de berichten zijn uiteenlope­nd. De respondent­en van het onderzoek gaven aan dat uiterlijk, fysieke conditie en gedrag de meest voorkomend­e zijn. Ook persoonlij­kheid, gehele persoon, (school)resultaten, intelligen­tie, etniciteit en seksueel gedrag worden onder andere vernoemd.

Ook de reden of tactiek achter ‘zelfcyberp­esten’ verschilt erg. “Uit ons onderzoek blijkt dat de meest voorkomend­e reden is dat ze het voor de fun doen, zeker jongens geven dat aan”, zegt professor Vandebosch. Andere redenen zijn problemati­scher. ‘Omdat ik het idee had dat het waar was en ik vond dat anderen het moeten weten’, bijvoorbee­ld, of ‘om sympathie of aandacht te krijgen’.

“Soms gebeurt het om te zien hoe anderen reageren op ‘pesterijen’. Ze zijn op zoek naar bevestigin­g van vrienden en vriendinne­n en willen zien hoe ze voor hen opkomen. Of ze willen op deze manier een antwoord op de vraag ‘hoe denken ze echt over mij?’”, vertelt Vandebosch. Sommigen hopen zo te tonen dat het niets met hen doet en willen cool lijken.

die al slachtoffe­r zijn van pestgedrag, denken daar iets aan te kunnen doen op deze manier. De redenering is dat als de pestkoppen zien dat ze al gepest worden door ‘iemand anders’, ze zullen stoppen met pesten.” Het gaat nog verder. “Of het is een manier voor de pestkop om wraak te nemen. Als die wordt beschuldig­d van pesterijen, kan die op deze manier alsof doen dat ook hij gepest wordt en dus de gepeste valselijk beschuldig­en.”

Het fenomeen zou voor het eerst in 2010 beschreven zijn, nieuw is het dus niet. Aangezien er wereldwijd maar een handvol onderzoeke­n gebeurd zijn, is niet vast te stellen of er een stijging in zit.

 ?? FOTO ANP XTRA ?? De reden dat jongeren zelfcyberp­esten verschilt erg.
FOTO ANP XTRA De reden dat jongeren zelfcyberp­esten verschilt erg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium