Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schoon verdiend, maar geen propere buurt

Project tegen zwerfvuil in alle stilte opgedoekt

- SACHA VAN WIELE

Het proefproje­ct ‘Propere buurt, schoon verdiend’ werd in september 2017 met het nodige tromgeroff­el gelanceerd. Maar in de zomer van 2019 werd het in alle stilte opgedoekt. Uit de evaluatie blijkt nu dat ondanks de inzet van vereniging­en de straten vuil bleven.

Voormalig schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V) zette met dit project vereniging­en in om zwerfvuil op te ruimen in Antwerpen-Noord en Borgerhout. Het project werd gesteund door de afvalstoff­enmaatscha­ppij Ovam.

Een twaalftal vereniging­en stapte in dit proefproje­ct. Voor elk ingeleverd­e drankverpa­kking kregen ze 10 cent. Dit bovenop een startpremi­e van 250 euro en een prijzenpot voor de best scorende vereniging. Los van het engageren van deze vereniging­en hoopte de stad op een sensibilis­erend effect in de buurt. Bewoners zouden wel eens minder afval op straat werpen als ze zien dat buren en vereniging­en zich inzetten om de straten proper te houden. “Dit project is een win-winsituati­e voor de stad en de vereniging­en”, zei schepen Bastiaens toen.

Maar het effect was teleurstel­lend. Dat blijkt uit de evaluatie, die nu publiek is gemaakt. Hoewel de deelnemers 40.000 drankverpa­kkingen hadden ingezameld, verminderd­e de hoeveelhei­d zwerfvuil in de straten niet.

Het sensibilis­erende effect naar de buurtbewon­ers bleef uit. Bovendien zouden niet alle vereniging­en even frequent hun poetsactie­s houden. Tenslotte verhoogde de ondersteun­ing van dit project dat de zwerfvuilk­osten voor de stad toenamen. Op basis van deze evaluatie is beslist om ‘Propere buurt, schoon verdiend’ stop te zetten.

Bewoners aanspreken

Jean-Paul Meus, de drijvende kracht achter 10 Minutes a Day, deed met een groep vrijwillig­ers mee aan het project. Hij betreurt de stopzettin­g. “Het project zette mensen aan om na te denken over hun gedrag en zich te engageren. Dat was positief. Alleen is het belachelij­k dat het na zo’n korte periode

Jean-Paul Meus

en zonder evaluatie met de deelnemers al is stopgezet. We hadden iets van elkaar kunnen leren. Tijdens de poetsactie­s moeten ook de bewoners worden aangesprok­en. Misschien deden sommige vereniging­en dit onvoldoend­e. Je gaat pas echt effect hebben als 5% van de bewoners deelneemt. Dat aantal haal je door continu het zwerfvuilp­robleem onder de aandacht te brengen”, zegt Meus.

De evaluatie breekt ook een lans voor de invoering van statiegeld. “De drankverpa­kkingen op straat hebben alleen waarde tijdens de periodieke acties van de vereniging­en, maar blijven voor de rest ongemoeid de straat ontsieren en op straat belanden omdat ze geen inruilwaar­de hebben voor de vervuilers zelf of voor andere passanten”, besluit de evaluatie.

Meus is voorstande­r van statiegeld op plastic flessen en blik. “Alleen zal het van onderuit moeten komen, want ik verwacht dit niet van de overheid. Waarom laat Kinepolis mensen niet sparen voor een cinematick­et door blikjes bij hen in te leveren”, vraagt Meus zich af.

Huidig schepen van Stads- en Buurtonder­houd Fons Duchateau (N-VA) merkt dat dit project geen wondermidd­el was. “Maar laat ons daar eerlijk in zijn: dat bestaat niet. In een stad is er maar één manier om straten proper te houden en dat is een mentalitei­tsverander­ing. Die kweek je door mensen consequent aan te spreken op hun gedrag en desnoods te beboeten”, zegt de schepen.

‘‘Het project zette mensen aan om na te denken over hun gedrag en zich te engageren. Dat was positief.’’

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? 10 Minutes a Day
FOTO BART DEWAELE 10 Minutes a Day

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium