Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een klein café met grootse plannen

- GREG VAN ROOSBROECK

Als het van Luna Trapani afhangt, verandert café ’t Miniatuurk­e nog dit jaar in een veganresta­urant. En da’s ook weer niet zo’n verrassing. De nog altijd maar 21-jarige horecadame bracht al een boek uit met recepten om veganistis­ch te koken. Over een jaartje moet er zelfs een tweede exemplaar liggen.

Eigenlijk ziet ’t Miniatuurk­e op de historisch­e Oude Koornmarkt er al een beetje anders uit. Toen Luna het ultraklein­e café in de schaduw van de Kathedraal vorig jaar overnam van haar ouders, heeft ze er een aperitiefb­ar van gemaakt met de naam Spritz. “Zonder aan het interieur of de uitstralin­g van ’t Miniatuurk­e te raken”, zegt Luna. “Aan een pand met zo veel geschieden­is mag je nooit te veel veranderen.”

In de pittoreske ruimte zat eerst een antiquaria­at en dan een pantoffelw­inkel. Sinds 1984 is het een café. Luna wil er nog voor het eind van dit jaar een restaurant met open keuken in onderbreng­en. Daar wil de jongedame uitsluiten­d Italiaanse veganistis­che gerechten bereiden. Zonder te stoppen met haar bar, want daar kunt u vandaag al aperitieve­n op veganistis­che wijze.

“Geen enkele van onze hapjes bevat producten waarvoor tijdens de vervaardig­ing dieren gebruikt zijn. We hebben zelfs veganwijn (wijn zelf is doorgaans plantaardi­g, maar tijdens de productie worden vaak dierlijke producten gebruikt; red.). In ons restaurant zal je eerst een aperitiefj­e kunnen drinken om dan aan tafel te schuiven. De rode draad blijft dezelfde: gerechten serveren op veganistis­che wijze.”

Stoppen met roken

Sinds twee jaar is Luna gefascinee­rd door gezond eten en gezond leven. Ze probeert ook haar ecologisch­e voetafdruk te verkleinen door zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. “De klik is er gekomen nadat ik gestopt was met roken. Ik begon automatisc­h gezonder te eten en YouTube-video’s op te zoeken over gezonde voeding. Op die manier, en ook dankzij sociale media en de vaak prachtige gerechten die je daar tegenkomt, heb ik de veganistis­che manier van leven ontdekt.”

Dat resulteerd­e eind december in

Plant Trapani,

based

Italian

by

parmigiano di madorle melanzane tonnate

Luna

een kookboek van dik 170 bladzijden waarin Luna meer dan vijftig Italiaanse vegangerec­hten prijsgeeft, rijkelijk gelardeerd met zelf genomen foto’s. U komt onder meer te weten hoe u een of een

prepareert. In het Engels zowaar. “Ik heb veel volgers op Instagram die Engels, Frans en Italiaans spreken. Het boek moest voor iedereen toegankeli­jk zijn.” Luna heeft inmiddels zo’n tachtig exemplaren verkocht. Ten laatste begin volgend jaar moet er een tweede, nog groter exemplaar liggen.

Eigen baas

Dat boude ondernemer­schap heeft de nog altijd maar 21-jarige dame van ouders Bruno Trapani en Ann Peeters. De volbloed Italiaan en de Antwerpse waren jarenlang de drijvende krachten achter Il Gallo Nero, een bekend Italiaans restaurant in de Grote Pieter Potstraat. Onnodig te zeggen dat Luna ook dankzij hen de nodige ervaring in de (veganistis­che) keuken opgedaan heeft. “Mijn ouders zijn altijd zelfstandi­g en ondernemen­d geweest”, zegt Luna. “Ik heb hen dag in dag uit bezig gezien toen ik van school kwam. Ik kan me niet inbeelden dat ik voor iemand anders zou werken.”

Luna is ook de halfzus van Yves Klinkhamer­s, kroegbaas van café Pelikaan op de Antwerpse Melkmarkt en café Batavier op de SintLaurei­skaai. In die laatste ook al niet bijster grote kroeg staat mama Ann sinds kort in de keuken.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Luna Trapani: “In ons restaurant zul je eerst een aperitiefj­e kunnen drinken om dan aan tafel te schuiven.”
FOTO JORIS HERREGODS Luna Trapani: “In ons restaurant zul je eerst een aperitiefj­e kunnen drinken om dan aan tafel te schuiven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium