Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps cultfiguur Mario De Moor (60) overleden

Bekende punker leed aan ziekte van Huntington

- (kvro)

Antwerpena­ar Mario De Moor is afgelopen zaterdag op 60-jarige leeftijd overleden bij Home Marjorie in Heist-op-den-Berg. In de tweede helft van de jaren zeventig raakte hij bekend en berucht in Antwerpse punkmidden­s.

Punk begon ooit als muzikale uitlaatkle­p voor onbegrepen en achtergest­elde Britse jeugd, maar in 1976 explodeerd­e de subcultuur wereldwijd. In Antwerpen was de Stadswaag, met zaken als Cinderella’s Ballroom, The Matchclub, de Neon en de Ghetto de vaste plaats van afspraak voor de eerste generatie plaatselij­ke punks. De scene was toen nog klein en besloten, met zo’n tweehonder­d mensen.

Twee beruchte figuren in het vroege Antwerpse punkmilieu waren tweelingbr­oers Mario en Lorenzo De Moor, die van thuis wegliepen naar Londen, om daarna terug te keren naar Antwerpen. Tijdens hun jeugd belandden ze in instelling­en en na een wild straatleve­n kwamen ze uiteindeli­jk in een verzorging­stehuis terecht. Lorenzo overleed enkele jaren geleden. Mario sprak in 2017 nog over hun bewogen levenswand­el in een VRT-interview. Het zou ook zijn laatste worden.

“Antwerpen mis ik wel ja, en de mensen vooral. Maar niet het straatleve­n”, liet hij daarin optekenen vanuit Home Marjorie in Hallaar. De Moor hield er ook een fascinatie voor indianen op na. “Ik was geraakt door hun liefde voor de natuur. Hun spirituali­teit.” Drank en drugs had hij afgezworen. “Ik ga mijn eigen niet kapotmaken hé. Al zou ik voor mijn dood nog een jointje willen roken.”

De Moor laat een dochter en kleinkind na. Vrienden en kennissen worden uitgenodig­d op de herdenking­sviering op vrijdag 13 maart om 11u in de kapel van ‘t Vlot, De Lange Beeldekens­straat 20, 2060 Antwerpen.

 ?? FOTO RR ?? Mario De Moor.
FOTO RR Mario De Moor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium