Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terras-oorlog in Boekenberg­park

Horecazaak @The Park stuurt stadsinspe­ctie af op pop-up FLOW in kasteel

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het café van de tennisclub niet meegereken­d, zitten er in het Deurnese Boekenberg­park vandaag twee horecazake­n op een boogscheut van elkaar: @The Park en FLOW. Maar het botert niet tussen die twee. @The Park spreekt van oneerlijke concurrent­ie en heeft de handhaving van de stad afgestuurd op FLOW om de vergunning­en te checken. FLOW spreekt zelf van een grijze zone, omdat ze huren via leegstands­beheerder STRAY.

Het Boekenberg­park ligt er zoals steeds idyllisch bij. Er wandelt iemand met de hond, een kind speelt in de speeltuin en er duikt af en toe een ijsbeer in de zwemvijver. Ondertusse­n wordt in alle stilte een moeilijke strijd gevoerd in datzelfde park. Sport-, event-, en horecaloca­tie @The Park en pop-uplunchzaa­k FLOW liggen er al maanden in de clinch. FLOW begon een veganen gezonde lunchzaak in het kasteel van het park, meer dan een jaar geleden. Dat deden ze samen met een aantal andere zaken via Stray, een leegstands­beheerder die een tijdelijke invulling zocht voor het kasteel. Bij goed weer konden klanten tot voor kort een koffie drinken op het terras voor het café.

Ondertusse­n zagen ze bij @The Park, een zaak met een terras op een paar minuten wandelen van FLOW, de klanten wegblijven.

“Dat hier een extra zaak is bijgekomen is leuk voor de buurt uiteraard, maar het terras van de zaak staat in het park op openbaar eigendom, waardoor we sterke twijfels kregen over de vergunning voor dat terras. Al meer dan een jaar geleden hebben we daar vragen over gesteld, onder meer bij de stad Antwerpen en het district Deurne, maar we kregen nooit reactie. Ondertusse­n leden we verder financiële schade. Nu zijn we op de noodrem gaan staan en hebben we juridische hulp ingeschake­ld. Nu we een advocaat onder de arm hebben genomen, krijgen we pas reactie van de stad Antwerpen. Dat heeft veel te lang geduurd. Ik wil absoluut geen verzuurde buurvrouw zijn, maar ik wil eerlijke concurrent­ie”, zegt Didi Yordanova, zaakvoerde­r van @The Park. Het terras van FLOW is ondertusse­n gesloten.

“Gelijke wapens”

Bij de stad hebben ze inderdaad weet van de Boekenberg­saga. “Er leeft de indruk dat er zaken gebeuren in het Boekenberg­kasteel die niet in orde zijn met de vergunning­en”, klinkt het bij schepen van Groen Fons Duchateau (N-VA). “Daar is handhaving nu op aan het controlere­n. Zo’n tijdelijke invulling van een leegstands­beheerder is een goede zaak om kraken en verloederi­ng tegen te gaan, maar dan moet de invulling wel de wetgeving volgen. Er valt hier inderdaad te vrezen dat niet alles in orde is. De enige twee opties voor de zaak zijn om de activiteit­en daar te stoppen of om de vergunning­en in orde te maken. De horecazake­n moeten met gelijke wapens strijden.”

Ondertusse­n kunnen klanten nog steeds terecht bij FLOW voor koffie, ontbijt of een veganlunch, geserveerd door uitbaters Wendy Donckers en Lins Mommen. “Wij doen nog altijd met even veel plezier open en krijgen heel veel goeie reacties uit de buurt over ons concept. Wij stressen of panikeren niet over wat ze bij de andere horecazaak zeggen, ook al moesten we een dure advocaat inschakele­n. We huren deze ruimte van Stray en hebben alle vergunning­en die we zelf moesten aanvragen in orde gemaakt. Er loopt nu inderdaad een onderzoek, maar dat is meer gericht naar Stray, de leegstands­beheerder van het gebouw. Leegstands­beheer zit nu eenmaal in een grijze zone. Uiteraard willen wij in orde zijn met vergunning­en, maar ons werd bij het begin van het project bevestigd dat dit niet nodig was, omdat de situatie onder leegstand valt”, aldus Lins.

“Pesterijen negeren”

De twee dames trekken het zich allemaal niet te erg aan. “We blijven hier zitten zolang het nog kan en zolang de bouwvergun­ning voor de koper van het kasteel nog niet rond is, zien we nog wel. Voor ons is dit een positief verhaal en we leggen de pesterijen gewoon naast ons neer.”

Zelfs al zou FLOW moeten sluiten, dan nog zijn ze bij @The Park niet van de dames van FLOW af. “We zetten ons concept binnenkort verder en breiden het uit op een nieuwe locatie een paar minuten van het park. Dat wordt een totaalconc­ept rond bewustzijn op alle vlakken met een winkel, een koffie- en lunchzaak en yogalessen.”

 ?? FOTO RR ?? Bij @The Park kunnen ze niet lachen met het terras van FLOW. “Ik wil absoluut geen verzuurde buurvrouw zijn, maar ik wil eerlijke concurrent­ie.”
FOTO RR Bij @The Park kunnen ze niet lachen met het terras van FLOW. “Ik wil absoluut geen verzuurde buurvrouw zijn, maar ik wil eerlijke concurrent­ie.”
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wendy Donckers van FLOW. “We leggen de pesterijen gewoon naast ons neer.”
FOTO DIRK KERSTENS Wendy Donckers van FLOW. “We leggen de pesterijen gewoon naast ons neer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium