Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cavendish is al vaker afgeschrev­en”

- (wvo)

Lukt het toch nog of mogen we er definitief een kruis over maken? Na twee jaar zonder één enkele zege gelooft niet eens meer de helft van de Belgische ploegleide­rs dat Mark Cavendish (34) ooit nog een ritje in een World Tourwedstr­ijd kan winnen. Ondanks zijn overstap naar Bahrain-McLaren is het geloof in het Britse sprintfeno­meen zo goed als op.

Amper 41 procent van de Belgische ploegleide­rs gelooft dat Cavendish nog wel die supersprin­t in de benen heeft. Schrikt zijn vroegere ploegmaat en boezemvrie­nd daarvan?

Julien Vermote: “Als je zijn uitslagen van de voorbije twee jaar ziet, is dat logisch. Maar zelf ben ik het er niet mee eens. Ik zie hem op een dag nog altijd een ritje in de World Tour winnen.”

Dat zeg je omdat…

“Ik hem goed in de gaten heb gehouden in de Saudi Tour. Oké, aan zijn eigen uitslagen kon je het niet zien, maar hij heeft daar heel fraaie dingen gedaan in dienst van zijn ploeg, als leadout

van Bauhaus. Dan kan je zeggen: het is ‘maar’ de Saudi Tour. Maar het gaat tegenwoord­ig overal heel snel en hij zat er wel bij vooraan. Dat is iets wat hem vorig jaar niet meer lukte. Hij zet weer stappen vooruit.”

Waarom zou nu wel lukken wat al twee jaar niet meer lukt?

“Voor een goed begrip: hij gaat nooit meer vijftien, twintig wedstrijde­n in een jaar winnen. Die tijd is voorbij. Maar de omgeving waarin Mark koerst, is voor hem heel belangrijk. En ik zie dat hij zich bij Bahrain-McLaren weer amuseert, dat hij er qua treintje en ploegmaats beter omringd is en dat hij er ook in de staf enkele mensen heeft teruggevon­den die hij blindeling­s vertrouwt. Daarom: op een goede dag, als alles meezit, gaat hij zeker weer eens een topkoers winnen.”

Maar dat hij zijn totaal van 30 ritzeges in de Tour nog naar 34 kan opdrijven en Merckx kan evenaren, gelooft zelfs zijn oude ploegmaat niet meer?

“Vier is veel, natuurlijk. Maar pas op: eenmaal hij die klik gemaakt heeft… Ik sluit niks uit.”

Enig idee wat Cavendish zelf van een enquête over hem zou vinden?

“Hij zou zeker zeggen dat hij er zich niks van aantrekt. Maar het zou mij tegelijk niet verbazen dat het hem ook zou prikkelen. Hij is in het verleden nog al een paar keer afgeschrev­en. Ook toen putte hij daar motivatie uit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium