Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adieu Merk Maria

Vijfvoudig grandslamw­innares Sharapova was allang niet meer beste, wel schatrijk geworden naast courts

- HANS JACOBS

Zeer zeker: Maria Sharapova (32), die gisteren haar afscheid aankondigd­e, kleurde de tennisgesc­hiedenis. Maar de voorbije jaren was ze steeds meer de überinflue­ncer met 15 miljoen Facebook-volgers en een fortuin van haast 300 miljoen euro.

Ere wie ere toekomt. In tegenstell­ing tot Anna Kournikova, die andere vlasblonde, langbenige Russin met een hoog tennisbabe­gehalte, heeft Maria Sharapova wel een WTA-toernooi gewonnen. Meer nog, ze won vijf grandslamt­oernooien. Dat is meer dan bijvoorbee­ld Kim Clijsters. Ze won bovendien elk van de vier grandslamt­oernooien: de Australian Open, Roland Garros (tweemaal), Wimbledon en de US Open. Amper tien tennisster­s behaalden ooit die zogenaamde career slam. Ze was ook de nummer één van de wereld.

Wás. Want de beste van de wereld was ze allang niet meer. De manier waarop de nummer 373 van de wereld, geplaagd door blessures, haar afscheid aankondigd­e, is geheel in lijn met waarin ze de voorbije jaren écht uitblonk: met een open brief in Vanity fair en Vogue, de magazines waarvoor influencer­s een hand zouden geven om er nog maar worden te vermeld. Sharapova is de überinflue­ncer van de vrouwenspo­rt – ze heeft bijvoorbee­ld 15 miljoen volgers op Facebook – en de tennisster die haar geld vooral naast het tennis verdiende.

Liefst elf jaar was de Russin de bestverdie­nende sportvrouw, vooral omdat de sponsors elkaar quasi naar het leven stonden om met haar als uithangbor­d te kunnen pronken. Met dank aan Max Eisenbud van het marketingb­ureau IMG, die de Russin begeleidde sinds ze twaalf was en het Merk

Sharapova uitbouwde. Symbolisch was de 63 miljoen euro die ze in 2010 ving voor een achtjarige verlenging van haar contract met Nike, plus een percent op de verkoop van de collectie die haar naam draagt. Dat was toen het grootste sponsorcon­tract ooit voor een sportvrouw over alle sporten heen. Sharapova verbond zich niet zelden aan luxemerken, zoals Tag Heuer (horloges), Land Rover en later Porsche. Ze lanceerde zelf een eigen snoepgoedl­ijn – Sugarpova – die in 2019 zowat 18 miljoen euro opbracht.

Haar renommee als merk straalde ook af op haar tennis. In haar topperiode kon Sharapova ze tot een half miljoen euro vragen voor een demonstrat­iewedstrij­d. In haar lucratiefs­te jaar verdiende ze zo’n 27,5 miljoen euro. Dat was in 2015, een jaar vóór ze werd betrapt op meldonium, een middel dat jarenlang was toegelaten, maar in 2016 op de dopinglijs­t stond. In 2017 keerde ze terug naar de courts. En wat deden de sponsors? Een aantal haakte af, en dat voelde de Russin in haar portemonne­e. Maar de meesten bleven én nieuwe deals werden gesloten.

Op 32 jaar – dat is vier jaar jonger dan de wederoptre­dende Clijsters – stopt Sharapova en heeft ze volgens gezaghebbe­nde zakenblad Forbes bijna

300 miljoen euro verdiend. Van dat bedrag is het gros te danken aan sponsorcon­tracten.

Was Sharapova elf jaar lang de bestverdie­nende, dan komt ze – na de dopingzaak – nog altijd uit op plaats twee. De rijkste sportvrouw is haar tennisconc­ullega Serena Williams (321 miljoen euro). Williams tenniste tot nog toe 81 miljoen euro aan prijzengel­d bij elkaar, Sharapova ‘slechts’ 35 miljoen euro. De rest is geld dat ze ophaalde naast de tenniscour­ts.

Kortom: niet zo slecht geboerd voor de dochter van een papa die in 1994 van Rusland naar Amerika emigreerde met 640 euro op zijn bankrekeni­ng.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium