Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mortselse brengt ‘samenleesb­oek’ uit voor kinderen met autisme en ouders

‘Gewoon een beetje anders dan de rest’ moet misverstan­den over autisme uit de wereld helpen

-

“In het boek staan ook kadertjes waarin het kind zelf iets kan tekenen, schrijven of plakken.”

De meeste mensen kennen het begrip autisme wel, maar hebben vaak een fout beeld van wat het inhoudt. Met haar kinderboek

Gewoon een beetje anders dan de rest

wil Eva Van der Linden op een laagdrempe­lige en originele manier die misverstan­den de wereld uithelpen.

Acht jaar geleden werd bij Jolan, de nu 13-jarige zoon van Eva Van der Linden, autisme vastgestel­d. Omdat Eva nog dagelijks ondervindt dat veel mensen een verkeerd beeld hebben over autisme, kroop ze in haar pen.

“Het boek is in de eerste plaats bedoeld als samenleesb­oek voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders, leerkracht­en en klasgenote­n. Bovendien kan het zeker ook interessan­t zijn voor iedereen die met een kind met autisme in aanraking komt”, zegt Eva.

“Het boek is interactie­f opgesteld. Het vertelt het fictieve verhaal van een jongen met autisme. Daarnaast zijn er getuigenis­sen van andere kinderen met autisme, waarmee ik wil aantonen dat autisme bij ieder kind verschille­nd is. Verder komt autismespe­cialist Peter Vermeulen aan het woord en is er ruimte voor creatieve ontwikkeli­ng, kadertjes waarin het kind zelf iets kan tekenen,

schrijven of plakken. Tot slot geef ik een aantal personalis­eerbare tips mee voor leerkracht­en en klasgenote­n.”

Volgens Eva bestaan er nog te veel vooroordel­en over autisme. “Juist omdat veel mensen niet weten wat autisme inhoudt, stuit je als ouder vaak op onbegrip. Net zoals Jolan, zijn de meeste mensen met autisme hoogbegaaf­d, maar hebben ze veel structuur

Eva Van der Linden

Auteur

nodig. Jolan volgt nu zijn eerste jaar in de middelbare school en dat verloopt prima. Zijn klasgenote­n weten dat hij autisme heeft en om dat te kaderen, kom ik na de krokusvaka­ntie in zijn klas uitleggen wat dat juist betekent. Eerder gaf ik al voordracht­en voor ouders van kinderen met autisme, maar het is de eerste keer dat ik voor een klas zal staan.”

Ondertusse­n werkt Eva al aan een volgend boek. “Gewoon een beetje anders dan de rest is mijn vijfde boek. Nu werk ik aan een boek over pubers, eerder een handleidin­g voor ouders van pubers, want daar kan ik ondertusse­n ook een woordje over meepraten”, zegt Eva.

MARC DE SWERT

De officiële voorstelli­ng van het boek gaat door op 21 maart vanaf 18u in de Standaard Boekhandel, Statielei 59 in Mortsel.

 ?? FOTO MARC DE SWERT ?? Jolan, de zoon van Eva, heeft zelf autisme. “Zijn klasgenote­n weten dat. Ik kom het in de klas uitleggen.”
FOTO MARC DE SWERT Jolan, de zoon van Eva, heeft zelf autisme. “Zijn klasgenote­n weten dat. Ik kom het in de klas uitleggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium