Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nultoleran­tie voor alcohol in het verkeer”

Provincieg­ouverneur Cathy Berx bezoekt Café Rex

- (anja)

Cathy Berx, de provincieg­ouverneur van Antwerpen, bezocht gisteravon­d Café Rex in Essen. De reden: de permanente alcoholtes­ter die uitbater Gert Raijmaeker­s eind vorige maand plaatste. “Zulke initiatiev­en zijn cruciaal.”

Na een korte uitleg over de alcoholtes­ter, blies Cathy Berx (CD&V) zelf om te controlere­n wat het alcoholper­centage in haar bloed was. “Dat zal wel nul zijn, want ik drink al jaren niet meer.”

De politica is speciaal naar Essen gekomen om Gert Raijmaeker­s, uitbater van Café Rex, te felicitere­n en te bedanken voor het plaatsen van het apparaat. “Ik las erover in de krant. Het is voor zover ik weet het eerste apparaat in een café in de provincie Antwerpen.” Gert installeer­de vorige maand de permanente alcoholtes­ter in het café om meer bewustzijn te creëren rond alcoholgeb­ruik en rijden. Inmiddels hebben er al zo’n 750 mensen gebruikgem­aakt van het apparaat. “Dat is al veel”, zei Cathy.

“België is de slechtste leerling van de klas wat betreft tolerantie en rijden. Wij hebben het hoogste percentage bestuurder­s die positief blazen. Positieve initiatiev­en zoals deze zijn onwijs belangrijk en nodig. Het is belangrijk dat cafébazen het goede voorbeeld geven. Drink gewoon niet als je rijdt”, zei de gouverneur stellig.

Ze vertelt dat er onlangs in de Kamer van Volksverte­genwoordig­ers een voorstel is gedaan om de toegestane alcohollim­iet te verlagen van 0,5 naar 0,2 promille. Dat is nodig, omdat de kans groot is dat je ’s ochtends positief blaast als je ’s avonds heb gedronken, legt ze uit. Zelf gaat ze nog een stap verder en ziet ze graag dat er een nultoleran­tie komt. “Ik zal daarvoor streven tot het er is.”

Ook Rob Ebenau van Alcoline, de leverancie­r van de apparaten, was aanwezig. “Ik vind het lovenswaar­dig dat de gouverneur hier is. Je ziet al meer bewustzijn in de horeca. De belangstel­ling voor de apparaten neemt toe. Mensen willen meer en meer service bieden aan klanten en personeel.”

 ?? FOTO ANNE JANSEN ?? Provincieg­ouverneur Cathy Berx bezocht Café Rex en blies om haar alcoholper­centage te meten.
FOTO ANNE JANSEN Provincieg­ouverneur Cathy Berx bezocht Café Rex en blies om haar alcoholper­centage te meten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium