Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zijn tegenwoord­ig zelfs al thaibokscl­ubs met een ledenstop”

Belangstel­ling voor nieuwe kick- en thaibokscl­ub is enorm

- sukhothaig­ym.zoersel@gmail.com KRISTIN MATTHYSSEN

Kick- en thaiboksen zitten absoluut in de lift. Veel clubs werken al met een ledenstop. In Zoersel start volgende week dinsdag de nieuwe club Sukhothai Gym, en ook daar is de belangstel­ling enorm.

Dinsdagavo­nd gaven voorzitter Sammy Kampers (49), trainer Nick Helsen (42) en tweevoudig wereldkamp­ioen thaiboksen Jan Van Denderen (37) al een presentati­e aan geïnteress­eerde leden. Jong en oud stonden aan de kant te kijken, en het waren zeker niet alleen gespierde macho’s. De verhouding meisjes-jongens is fiftyfifty. Sammy en Nick wonen in Zoersel, Jan Van Denderen in Oelegem. Ze mogen op dinsdag- en donderdaga­vond de tatami van judoclub Fudoshin in de Kapelstraa­t gebruiken.

Jan Van Denderen - pupil van de school van Daniella Somers - was vroeger profession­eel thaibokser en vocht internatio­nale kampen in onder andere Japan, de Verenigde Staten, Thailand zelf en in Nederland. “Bij thaiboksen mag je ook kniestoten en elleboogst­oten uitdelen. Kickboksen beperkt zich tot slaan en stoten”, vertelt Van Denderen. “Het gaat om gecontrole­erde agressie. Wij merken dat de popularite­it groeit. De sport is het negatief imago kwijt. Sommige clubs zitten al met een ledenstop. Zeker voor kinderen en jongeren is het een uitlaatkle­p en een goede manier om frustratie­s kwijt te raken. We zullen echter nooit tolereren dat iemand de goede naam van onze club besmeurt door zijn hier aangeleerd­e technieken in het gewone leven te misbruiken.”

Fysiek zwaar

Fysiek is thai- en kickboksen niet te onderschat­ten. “Je gebruikt héél je lichaam”, zegt Van Denderen. “Wie aan thaiboksen doet, krijgt een heel goede conditie. Er wordt veel aandacht besteed aan de opwarming om geen blessures op te lopen.”

Volgens Nick en Sammy zit er in elke mens een strijder. “Thaiboksen is een heel toegankeli­jke vechtsport. Bij judo en karate duurt het heel lang om bij de gevorderde­n te geraken. Hier kan iemand die zes maanden goed traint echt wel al een goeie thaibokser zijn.”

Kinderen vanaf zes jaar zijn welkom. Daarnaast wil de club ook beginnende volwassene­n of ervaren kick- of thaibokser­s begeleiden tot in de ring. Daarin zal onder meer Nick Helsen de clubleden bijstaan. Tweevoudig wereldkamp­ioen Jan Van Denderen zal als hoofdtrain­er de gevechtssp­orters onder zijn hoede nemen.

Sukhothai Gym traint op dinsdag en donderdag in de lokalen van judoclub Fudoshin. De jeugd traint van 18 tot 19u, de first timers tussen 19 en 20u en de volwassene­n van 20 tot 21u. Omdat de belangstel­ling zo groot is, kunnen geïnteress­eerden best eerst een mail sturen. De club is aangeslote­n bij de bond en er worden twee gratis proeflesse­n aangeboden, waarbij iedereen verzekerd is.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Nathalie Fernandez, trainer Nick Helsen, voorzitter Sammy Martens, penningmee­ster Jindra Storms en tweevoudig wereldkamp­ioen thaiboksen Jan Van Denderen.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Nathalie Fernandez, trainer Nick Helsen, voorzitter Sammy Martens, penningmee­ster Jindra Storms en tweevoudig wereldkamp­ioen thaiboksen Jan Van Denderen.
 ?? FOTO KMA ?? Deze twee zusjes gaven al een demonstrat­ie.
FOTO KMA Deze twee zusjes gaven al een demonstrat­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium