Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op afspraak bij gemeentedi­ensten

Gemeentes schakelen in maart over naar nieuwe werking

-

De inwoners van Edegem, Kontich en Lint moeten vanaf maart een afspraak maken om langs te gaan bij de gemeentedi­ensten. De gemeenten willen op die manier een efficiënte­re werking uitrollen en de wachtrijen inkorten.

In Kontich werken alle diensten vanaf 1 maart op afspraak, in Edegem is dit het geval vanaf 2 maart. “Sinds 2014 denken we eraan om op afspraak te werken”, vertelt Edegems schepen van Publieke Dienstverl­ening Albert Follens (N-VA).“Vanaf 2016 werkt onze dienst grondzaken al op deze manier en sinds 2018 behandelen we ook onze vreemdelin­gendossier­s op afspraak. Door onze publiekslo­ketten volledig op afspraak te organisere­n, kunnen we met beperktere openingsur­en toch meer flexibel beschikbaa­r zijn voor onze burgers. De nieuwe opening op woensdagna­middag bijvoorbee­ld is erg handig voor Edegemnare­n met kinderen.” Een afspraak maken kan via www.edegem.be/afspraak, telefonisc­h of door langs te gaan bij de balie.

De Lintenaren kunnen vanaf 11 maart een afspraak maken, want op 16 maart beginnen de diensten burgerzake­n en omgeving met dit nieuwe systeem. “Voorlopig beginnen we als test met deze twee diensten”, geeft burgemeest­er Harry Debrabande­re (N-VA) mee. “Onze diensten zitten verspreid in de gemeente en deze twee zitten op de site in het park. Er wordt ook bekeken of de lokale politie binnenkort op afspraak kan werken. ”

Op afspraak werken is zeker geen nieuwighei­d. Verschille­nde steden en gemeenten gaan zo al aan de slag. In Borsbeek is dit sinds kort het geval voor de diensten burgerzake­n en omgeving. “Het brengt zeker verschille­nde voordelen met zich mee”, zegt schepen van Personeel, Ken Casier (N-VA). “Op maandagavo­nd, onze enige avondopeni­ng, was het soms lang aanschuive­n. Door op afspraak te werken, is de doorloopti­jd aan de loketten veel korter. Ons personeel kan zich beter voorbereid­en en de inwoners hebben meteen de juiste documenten bij omdat ze op voorhand geïnformee­rd zijn.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Vanaf volgende week zijn Edegemnare­n op afspraak welkom in het gemeentehu­is.
FOTO FILIP SPOELDERS Vanaf volgende week zijn Edegemnare­n op afspraak welkom in het gemeentehu­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium