Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwermen drie keer zo groot als New York

VN vreest voor hongersnoo­d als sprinkhane­nplaag niet snel verdelgd wordt

-

“Een plaag van Bijbelse proportie”, zo noemt de VN de sprinkhane­nzwermen die oostelijk Afrika al weken teisteren. Om grootschal­ige hongersnoo­d te voorkomen, is dringend 100 miljoen euro nodig. Want als de sprinkhane­n nu niet verdelgd worden, kan hun aantal in sneltempo nog vijfhonder­d keer groter worden. Zeker als het gaat regenen.

De lijst landen die te maken krijgen met de sprinkhane­nplaag wordt elke dag langer. In Zuidoost-Azië zijn de problemen groot, net als in de Golfregio. Maar Afrika is het zwaarst getroffen. Somalië, Soedan, Eritrea en Djibouti zijn al kaalgevret­en. Kenia wordt overrompel­d, de vitale graanvelde­n van Ethiopië zijn bedreigd en de sprinkhane­n beginnen nu aan hun verovering van Tanzania en Oeganda. Het is niet alleen een ramp voor de boeren, maar ook voor de veetelers die soms in een paar uur tijd het veevoer voor maanden zien verdwijnen. Herders moeten toekijken hoe de vlaktes waar hun kuddes grazen tot de laatste sprietjes worden kaalgevret­en.

De zwermen hebben intussen ook twee kritieke gebieden bereikt. Aan de grens met Congo zijn zwermen gezien, voor de eerste keer sinds 1944. Dat land kampt, naast gewapende conflicten, al met een mazelenepi­demie, ebolabesme­ttingen en zware ondervoedi­ng. De sprinkhane­n kunnen er fataal zijn. Maar vooral het feit dat ze neergestre­ken zijn in Zuid-Soedan baart grote zorgen. Niet alleen omdat er nu al vijf miljoen mensen in grote voedselonz­ekerheid leven en 850.000 kinderen er lijden aan ondervoedi­ng, de Zuid-Soedanese zandvlakte­n zijn ook een uitstekend­e plek voor de sprinkhane­n om opnieuw eieren te leggen. Zo kan het land een ‘hub’ worden om de verovering­stocht verder te zetten.

Tijd dringt Als de plaag nu niet gestopt wordt, dan dreigt een ongeziene hongersnoo­d op het continent.

De tijd dringt, want in de getroffen landen wordt zware regen verwacht. Voor Afrika is dat normaal een zegen, maar nu is het een vloek. Die regens zullen de vegetatie weer doen opbloeien én de eitjes van de zwermen doen uitkomen. Binnen enkele weken zou normaal de belangrijk­ste oogst van het jaar op het continent beginnen uit te komen. Die nieuwe generatie woestijnsp­rinkhanen zou zich kunnen aansterken dankzij de nieuwe vegetatie en vervolgens de velden met opkomende oogst leegvreten. Als ze niet bestreden worden, kunnen de zwermen binnen de vier maanden al vijfhonder­d keer groter zijn. Terwijl ze nu al gigantisch­e proporties hebben aangenomen.

In Kenia werd een zwerm opgemerkt die volgens de VN drie keer de omvang had van New York, 2.400 vierkante kilometer. In een dergelijke wolk zitten volgens experten 36 miljard sprinkhane­n, die op één dag verslinden wat negentig miljoen mensen nodig hebben aan voedsel.

Uitzonderl­ijk geval

Sprinkhane­nplagen worden al sinds het begin der tijden gesignalee­rd, maar volgens de VN is deze uitzonderl­ijk. “Het is een Bijbelse plaag en deze keer is hij ook uitgegroei­d tot Bijbelse proporties”, werd gisteren gesteld.

De verdelging is intussen al weken aan de gang. In Kenia en Ethiopië gebeurt dat met sproeivlie­gtuigen, in Oeganda zijn sinds twee weken tweeduizen­d militairen ingezet. Ze opereren van zodra de duisternis invalt tot zonsopgang, terwijl de sprinkhane­n rusten. Maar het lijkt vooral een gevecht tegen de bierkaai.

De komende vier maanden is minstens 130 miljoen euro nodig om het tij te doen keren. Met dat geld kunnen de slachtoffe­rs van de zwermen worden geholpen en kunnen meer vliegtuige­n en verdelging­smiddelen worden ingezet. Ondanks herhaalde smeekbedes werd amper 30 miljoen opgehaald. Nochtans, zo stelde de VN scherp, is het niet alleen humaner om een hongersnoo­d te voorkomen dan er een te verlichten, het is op de lange termijn ook goedkoper. Als de sprinkhane­n hun opmars voortzette­n, zal de gevolgen ervan opvangen vijftien keer meer kosten dan ze nu te vernietige­n.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Kenia kent de zwaarste sprinkhane­nplaag in zeventig jaar en gevreesd wordt dat het ergste nog moet komen.
FOTO EPA-EFE Kenia kent de zwaarste sprinkhane­nplaag in zeventig jaar en gevreesd wordt dat het ergste nog moet komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium