Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met z’n allen tegen Bernie

- TOMMY HUYGHEBAER­T

De zeven Democratis­che presidents­kandidaten hebben in de aanloop naar de voorverkie­zingen in South Carolina (VS) en Super Tuesday een heel bitsig debat gevoerd. Vooral de man in koppositie, Bernie Sanders, kreeg het zwaar te verduren.

Neen, de tegenstand­ers van Bernie Sanders hadden weinig positieve woorden over voor de huidige koploper voor de Democratis­che nominatie.

“Die zware kritiek is het lot van de kandidaat die aan de leiding staat”, zegt Amerikaken­ner Herman Matthijs (UGent en VUB). “De zes tegenkandi­daten van Sanders zijn elkaars tegenstand­ers, maar moeten wel samen de topkandida­at van dit moment aanvallen. Want als ze hem niet wippen, dan zitten ze wel degelijk allemaal met een groot probleem.”

Voor de professor is het bijna zeker dat Sanders lang zal meegaan in de voorverkie­zingen. Maar South Carolina, met een zwarte bevolking, is ook voor hem een heel belangrijk­e waardemete­r. “Als hij die staat binnenhaal­t, bewijst de linkse kandidaat dat hij ook de zwarte kiezers kan overtuigen. Dat zou hem goed uitkomen, ook voor Super Tuesday met veertien voorverkie­zingen op één dag.” Sanders bleef alleszins overeind in de storm die zijn tegenkandi­daten zijn richting uitstuurde­n. Terwijl geen van de tegenkandi­daten eruit sprong.

Volgens Matthijs is Elizabeth Warren al uitgespeel­d, net als Pete Buttigieg. Joe Biden moet zaterdag op plaats één of twee eindigen en dinsdag goed scoren, of anders is het ook voor hem over en uit.

“Wat de waarde van Michael Bloomberg is, die dinsdag voor het eerst aan de voorverkie­zingen deelneemt? Dat is heel moeilijk in te schatten. Hij maakte alleszins geen indruk tijdens de debatten.”

Trump niet te kloppen

“Sanders mag misschien een goede beurt maken in de race naar de nominatie als presidents­kandidaat, hij kan op dit moment zeker niet winnen van Trump, die kan bogen op de goed draaiende economie. Tenzij Bernie en cours de route minder radicaal wordt”, zegt de Amerikaken­ner. Experts noemen Bloomberg vaak de meest verkiesbar­e kandidaat, omdat hij Republikei­nse kiezers kan doen overlopen. Al wil niemand Joe Biden afschrijve­n: hij is en blijft de voormalige vicepresid­ent en was lang de grote favoriet om het tot de presidents­kandidaat te schoppen. Biden ziet zichzelf ook winnen van Trump. “Ik zal hem kloppen alsof ik op een drumstel klop”, klonk het zelfverzek­erd. Maar eerst uitkijken naar zaterdag en Super Tuesday. Dan wordt misschien al iets duidelijke­r wie op 3 november 2020 dé tegenstand­er van Trump wordt.

Elizabeth Warren

“Ik zou een betere president zijn. Ik bewees al dat ik kan samenwerke­n.”

Joe Biden

“Als Sanders voor een wachttijd voor vuurwapens had gestemd, was de terroristi­sche aanval in Charleston niet gebeurd.”

Pete Buttigieg

“De Democraten maken geen kans om het Witte Huis te veroveren met Bernie Sanders.”

Amy Klobuchar

“Sanders’ wiskunde klopt niet. Het zijn vooral beloften die goed klinken op bumperstic­kers.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium