Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plots zitten we in een boyband”

Nieuw lijf, nieuwe band: Sam Bettens lost eerste plaat met Rex Rebel

- DENNIS VAN GOETHEM

Veranderin­g is de leidraad in het nieuwe leven van Sam Bettens (47). De ‘V’ op zijn paspoort werd vorig jaar een ‘M’, en nu legt de zanger een debuutplaa­t in de rekken met zijn band Rex Rebel. Een album dat fel afsteekt tegen K’s Choice: samen met toetsenist Reinout Swinnen (41) en drummer Wim Van der Westen (41) zweert Bettens plots bij pop en elektronic­a. “Wordt Rex Rebel even groot als K’s Choice, dan zie ik dat als een luxeproble­em.”

“Ik heb even overwogen om gewoon een soloplaat te maken. Het was interessan­t geweest om die naast de albums van Sarah te leggen. Maar met deze twee gasten voel ik een muzikale klik die ik hiervoor enkel met mijn broer had. Ik vertrouw Reinout en Wim blindeling­s. En we verdragen elkaars kritiek. Dat overkomt me niet snel.”

Neen, voor Sam Bettens is Rex Rebel geen zijspronge­tje om op het podium te wennen aan zijn nieuwe lijf. Ook geen afscheid van het moederschi­p. “Er was simpelweg een nood om uit mijn comfortzon­e te breken”, zegt Bettens. Samen met Reinout Swinnen en Wim Van der Westen, bloedbroed­ers en groepslede­n bij K’s Choice, kiest hij radicaal voor de propere lei. Out met vlezige rocksongs, in met kille elektronic­a en zelfs dansbare pop. Maar nog meer is Rex Rebel een project van kameraden onder elkaar. Interviews vol mannengrol­len incluis.

Toch een beetje schrikken, die nieuwe sound.

Bettens: “Blij dat je het zegt, want dat was de bedoeling. We wilden voor onszelf al een tijdje de boel eens goed door elkaar schudden. Alles wat een beetje op K’s Choice leek, vloog meteen overboord. Het was zoeken. Maar zodra we wisten wat Rex Rebel moet zijn, konden we onze boerengoes­ting doen.”

Drummer

Hoe reageerde de rest van K’s Choice toen jullie de band oprichtten?

Swinnen: “Oei, dat zijn we vergeten zeggen.”

Bettens: “Jij ging de sms toch sturen? (lacht) Neen, mijn broer Gert en ik gunnen elkaar ruimte als iemand zin krijgt in iets anders. K’s Choice is geen dictatuur. En Gert is niet zo poppy, dus is hij blij dat we hier ons ei kwijt kunnen. Beide groepen bestaan naast

Wim Van der Westen

“Ik moet tegen Sam kunnen zeggen: sorry, maar dat idee is kak. Zelfs als hij daar weken op heeft gekauwd.”

Sam Bettens

Zanger

“De songtekste­n stonden al op papier voor mijn transitie. Maar onderhuids lees je er een voorgevoel in.”

elkaar. Wordt Rex Rebel ooit even groot als K’s Choice, dan zie ik dat als een luxeproble­em.”

Swinnen: “Of we gaan er gewoon los voorbij.”

Jullie beginnen natuurlijk weer vanaf nul.

Van der Westen: “Dat is net de uitdaging. Als je zo lang in een rockband speelt, kent iedereen z’n rol. En weet je heel goed wat marcheert en wat niet. Nu moesten we onszelf heruitvind­en. Onze instrument­en anders leren bespelen. Kortom, veel klooien.”

Swinnen: “Dan moet je hard voor elkaar durven zijn. Ik moet tegen Sam kunnen zeggen: sorry, maar dat idee is kak. Zelfs als hij daar weken op heeft gekauwd. In K’s Choice stippelen Sam en Gert de lijnen uit, dus zeggen Wim en ik nu zo vaak mogelijk ‘neen’ tegen Sam.” (lacht)

Bettens: “Het voordeel is dat we elkaar door en door kennen. Die vriendscha­p komt van pas wanneer je uit de vertrouwde cocon breekt. Ik zou hier letterlijk met niemand anders aan begonnen zijn.”

Gaat Rex Rebel hand in hand met jouw transitie, Sam?

Bettens: “Ik begrijp dat de buitenwere­ld er zo naar kijkt, maar die twee keuzes staan los van elkaar. Het idee om een nieuwe band te starten was er nog voor ik besloot om Sam te worden.”

Swinnen: “Gek eigenlijk, jij was toen nog iemand anders.”

Bettens: “En plots zit jij in een boyband. (grijnst) Er zitten natuurlijk overlappin­gen tussen beide verhalen. De drang om mezelf te tonen zoals ik ben, bijvoorbee­ld. De songtekste­n stonden al

op papier voor mijn transitie. Maar onderhuids lees je er een

premonitio­n, een voorgevoel in. Zeker in het nummer Low. Dat is bijna een open brief. Toen ik het schreef, besefte ik niet wat ik bedoelde. Achteraf gezien is het

pretty obvious.”

Was dat lied je wake-upcall?

Bettens: “De kip en het ei, zeker? Gevoelens beïnvloede­n muziek, en visa versa. Toen ik mijn eerste soloplaat schreef, was ik net samen met mijn vrouw. Een enorme veranderin­g in mijn leven. En dat hoorde je ook op dat album. Misschien was er nu eerst de muzikale ommezwaai en dan pas de persoonlij­ke. Ik lig er niet echt wakker van, hoor. Ik voel me fantastisc­h, dat telt.”

Is je zangstem al veranderd?

Bettens: “Nog niet. Het blijft afwachten welk effect de hormonen zullen hebben. Maar ik heb mijn stem onder controle. Zelfs als mijn timbre zakt, kan ik dat opvangen met ervaring.”

Swinnen: “En als het publiek ons plots beu is, weten we meteen waar het aan ligt.”

Kijken jullie na al die jaren nog uit naar de eerste reacties?

Van der Westen: “Tuurlijk, dat blijft stresseren­d. De week voor onze eerste single verscheen, zat ik nog vol vertrouwen. Maar de dag zelf ging ik dood van de zenuwen. Reinout heeft me moeten kalmeren.”

Swinnen: “We zijn kritisch genoeg voor onszelf, dus ik weet dat we geen rommel hebben gemaakt. Maar toen ik in de wagen voor het eerst Big shot op de radio hoorde, moest ik toch even aan de kant gaan staan. Dat heb je bij ieder debuut, denk ik.”

De ambitie is er wel. Ik las dat jullie dromen van Coachella.

Bettens: “Spelen in Amerika is zeker een doel. We hebben er al een manager gevonden die ons pitcht bij bookers. Ik hoop dat we vanop de Belgische festivals kunnen groeien naar het buitenland. Coachella is een kwartier fietsen van bij mij thuis in Californië. Hoe zalig zou het zijn om met mijn basgitaar op de rug naar daar te pikkelen? Ik zie jullie daar wel, mannen.”

Swinnen: “Wij gaan moeten vliegen, vrees ik. Vanuit Kortenaken met de veerboot, dat duurt even.”

 ?? FOTO FRANK CLAUWERS ?? Reinhout Swinnen, Sam Bettens en Wim Van der Westen vormen samen Rex Rebel. “We kennen elkaar door en door. Ik zou hier met niemand anders aan begonnen zijn.”
FOTO FRANK CLAUWERS Reinhout Swinnen, Sam Bettens en Wim Van der Westen vormen samen Rex Rebel. “We kennen elkaar door en door. Ik zou hier met niemand anders aan begonnen zijn.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium