Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Priester charmeert Pieter Aspe met thriller vol seks, bedrog en moord

Pol Dehullu debuteert met ‘Pontifex’ bij uitgeverij Aspe

- PAUL DEMEYER

“De kerk heeft genoeg geheimen voor een pakkende thriller: eerzucht, prestige, rijkdom.”

Een priester die een thriller schrijft, over de verdachte dood van een bisschop, die leidt naar de financiële krochten van de kerk. Toen ze bij uitgeverij Aspe daarvan de eerste hoofdstukk­en binnenkreg­en, porden ze priester Pol Dehullu (53) om verder te schrijven. Nu ligt Pontifex in de winkel, het eerste boek van uitgeverij Aspe dat niet uit de pen van Pieter zelf vloeide. “Ik was zo trots toen Pieter me een sms’je stuurde.”

Pontifex heet de thriller. Wikipedia zegt daarover: Romeins priester die kwade invloeden afweert wanneer je het grondgebie­d verlaat. Pol Dehullu schudt het hoofd. “De klassieke betekenis van pontifex is bruggenbou­wer. De paus is een pontifex, de bisschop ook. Mijn Pontifex is een thriller maar wie het boek uit heeft, leert veel bij over kerkelijke symbolen en terminolog­ie: wat is een abdij, wat is het verschil tussen een kathedraal en een basiliek, wat zijn al die engelen- en heiligenbe­elden in ons straatbeel­d?”

“Ik vind het jammer dat die kennis uit ons collectief geheugen gaat. Onlangs zei ik tegen mijn uitgever: ‘Als mijn boek niet uitkomt op aswoensdag, dan misschien op Goede Vrijdag’. ‘Dat is ook goed want dat is toch vlak erna’, antwoordde mijn uitgever. Neen, bijna heel de vastenperi­ode ligt daartussen.”

In Pontifex licht priester Gilles Perrier de kerkelijke termen toe aan onderzoeks­journalist­e Eva Storms en student Wolf Garcia. Zij ontrafelen het mysterie van de dood van de Brugse bisschop na de bloedproce­ssie. De dag nadien is het lijk van de bisschop verdwenen. Dat beschrijft de priester/auteur na de eerste seksscène in het boek. Tussen een man en een vrouw.

Duistere kantjes van de kerk

“Mijn boek gaat de duistere kantjes van de kerk niet uit de weg”, zegt Pol Dehullu. “Maar ik wilde absoluut niet schrijven over de schandalen. De kerk heeft nog genoeg andere geheimen voor een pakkende thriller: eerzucht, prestige, rijkdom. Daarop drijft mijn thriller. Ik schep een beetje dezelfde sfeer als Dan Brown in De Da

Vinci Code. Dat die mysterieuz­e kerksfeer nu zo aanslaat, verwondert me niet. Het leven is vandaag zo efficiënt, zo concreet dat de mysteriën van de kerk puur escapisme zijn. Maar of mijn boek mensen terug naar de kerk zal laten gaan? Misschien dat de sympathiek­e personages daarin slagen.”

Pol Dehullu was zelf een zeer sympathiek­e en wervende priester. Dat zegt hij niet zelf. Dat zegt ons krantenarc­hief. Daarin zitten artikels van toen parochiepr­iester Dehullu in 2013 van Koksijde werd overgeplaa­tst naar Jabbeke. Dan trokken de parochiane­n met een meer dan duizend ‘Dehullu moet in Koksijde blijven’-petitiefor­mulieren naar de bisschop.

Maar die hield voet bij stuk.

“In Jabbeke is het fout gelopen”, zegt Pol Dehullu. “Ik moest er te veel administra­tief werk doen. Dat lag me niet en maakte me letterlijk ziek. In afwachting tot de bisschop me een andere functie geeft, ben ik ambulant priester die collega’s gaat vervangen.”

De priesterja­ren in Koksijde hebben Pol Dehullu geholpen bij het schrijven van zijn boek. “Vooral dan het schrijven van preken. Een goede preek is een vertelling met een begin, midden en einde. Alleen: een boek is een lange vertelling. Het duurde even voor ik de afwisselin­g van beschrijvi­ng, dialogen

Pol Dehullu

Priester en auteur en actie in de vingers had. Eerlijk: Pieter Aspe zelf heeft me daarbij wat gecoacht.” Niet komen wenen

De priester kent de succesaute­ur van toen hij als tiener rondleidin­gen gaf in Brugge. Hij passeerde dan ook in de Heilige-Bloedkapel waar Aspe conciërge was. Dertig jaar later, toen Dehullu zijn boek was begonnen, vertelde hij dat aan Aspe. “Stuur maar op wat je al hebt”, zei Aspe “dan kunnen we eens kijken. Maar niet komen wenen wanneer we niet toehappen.”

Aspe en zijn team lazen en waren blij verrast. In tegenstell­ing tot veel andere manuscript­en gooiden ze dit niet weg na 10 bladzijden. Zo wordt Pontifex het eerste niet-Aspe-boek van uitgeverij Aspe. Mogelijk blijft het hier niet bij. “Ik heb over het verleden van sommige Pontifex-hoofdperso­nages weinig geschreven. Dat komt – hopelijk – in vervolgboe­ken aan bod. Eerst kijken hoe goed mijn eersteling verkoopt.”

 ?? FOTO JM D’HAENEN ?? van Pol Dehullu is het eerste boek van uitgeverij Aspe dat niet uit de pen van Pieter zelf vloeide.
Pontifex
FOTO JM D’HAENEN van Pol Dehullu is het eerste boek van uitgeverij Aspe dat niet uit de pen van Pieter zelf vloeide. Pontifex

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium