Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouw sterft aan dodelijke dosis drugs in fles wijn

Puurse vrouw (41) sterft door dodelijke hoeveelhei­d drugs in rode wijn

- THEO DERKINDERE­N

Het parket onderzoekt het overlijden van een 41-jarige vrouw uit Puurs, half december. De vrouw zakte in elkaar nadat ze een slokje had gedronken van wijn die volgens haar slecht smaakte. Ze werd gereanimee­rd, maar overleed vijf dagen later in het ziekenhuis. Uit het bloedonder­zoek bleek dat de vrouw een dodelijke dosis drugs in haar lichaam had, ook al had ze geen drugsverle­den. Omdat er geen originele kurk op de fles zat, gaan de speurders ervan uit dat iemand de fles heeft ontkurkt, drugs heeft toegevoegd en dan een andere kurk heeft geplaatst. De politie roept op om telkens te kijken of de originele kurk op de fles zit.

Een 41-jarige vrouw uit Puurs overleed eind vorig jaar nadat ze een slokje wijn had gedronken. Uit het onderzoek blijkt nu dat er een dodelijke hoeveelhei­d MDMA – een bestanddee­l van xtc – in de fles wijn zat. Alles wijst erop dat iemand de drugs heeft toegevoegd aan de fles en er nadien een nieuwe kurk heeft opgezet. “Ze was 100% tegen drugs. Zelfs op Tomorrowla­nd kon ze er niet mee om dat er mensen onder invloed rondliepen”, reageert haar zus aangeslage­n.

Half december ontkurkte E.V. een fles wijn en wou ze er samen met een vriendin een glaasje van drinken. “Ze heeft maar een slokje gedronken, want de smaak van de wijn was heel slecht. Ze dacht dat het om een slechte of vervallen fles ging en dronk er uiteraard niet meer van”, vertelt de zus van E. “Korte daarna zakte mijn zus in elkaar. De hulpdienst­en hebben haar veertig minuten lang gereanimee­rd. Het mocht niet zijn. Vijf dagen later is ze in het ziekenhuis overleden.”

Uit onderzoek bleek dat de vrouw een dodelijke hoeveelhei­d MDMA en MDA in het bloed had. Die stoffen worden gebruikt voor de aanmaak van drugs zoals xtc. Hoe de drugs in de fles zijn geraakt, wordt momenteel volop onderzocht door het gerecht. “Mijn zus was tegen druggebrui­k.

Ze kon totaal niet om met mensen die drugs gebruikten. Wat ons snel opviel, was dat de aanslag op het bewuste wijnglas een rare kleur had. Dat was niet de normale aanslag van een glas waaruit rode wijn is gedronken.”

Herkomst onbekend

De familie van E. weet niet waar de vrouw de fles wijn heeft aangeschaf­t of hoe ze in haar bezit is geraakt. “Het gaat om een fles Red Merlot Cabernet Sauvignon 2016, van het merk Black & Bianco. De orginele fles heeft een zwarte kurk met het logo van het merk. De fles die bij de vrouw werd aangetroff­en, had een andere kurk. Vandaar dat de speurders ervan uitgaan dat de fles werd gemanipule­erd en dat de drugs aan de wijn werden toegevoegd”, klinkt het bij het Antwerpse parket. Wie daarvoor verantwoor­delijk is en waar dat gebeurd is, blijft voorlopig een open vraag.

Dat E. na een klein slokje van de wijn stierf, wijst erop dat er wellicht een grote hoeveelhei­d MDMA met de wijn vermengd was. “Gelukkig heeft haar vriendin die op bezoek was niet van de wijn genipt. Anders was het misschien ook voor haar fataal afgelopen”, zegt de zus E. nog.

Op dit ogenblik heeft het parket enkel weet van deze ene fles. “Wie in het bezit van dergelijke fles wijn is en merkt dat de originele kurk en het omhulsel ervan gemanipule­erd zijn, vragen we met aandrang om de fles niet te openen en om de politie te verwittige­n.”

Gelijkenis­sen met zaak uit Australië

De zaak vertoont gelijkenis­sen met een zaak uit 2018 in Australië. Toen probeerde een Belgische man drie flessen wijn het land binnen te smokkelen. Douaniers kregen evenwel argwaan toen ze de kurk bekeken en lieten de inhoud van de flessen analyseren. Daaruit bleek dat er meer dan 700 gram vloeibaar gemaakte MDMA in zat.

Of de fles toevallig bij de Puurse vrouw terechtkwa­m of voor haar bestemd was, moet verder onderzoek uitwijzen.

Politiezon­e Klein-Brabant: 03/293.22.22.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Originele kurk en aangetroff­en kurk
FOTO RR Originele kurk en aangetroff­en kurk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium