Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ergste virussen ter wereld

- (grvr)

Steden en dorpen in quarantain­e, gebarricad­eerde straten, politieage­nten met mondmasker­s. Het ziet er allemaal nogal afschrikwe­kkend uit. Maar het kan verwoesten­der dan corona, dat wereldwijd intussen zo’n 2.700 dodelijke slachtoffe­rs geëist heeft.

HIV EN AIDS

In 2018 vielen nog 770.000 aidsdoden te betreuren. Daarmee staat het totale aantal mensen dat overleden is aan het virus op 32 miljoen. Wereldwijd neemt het aantal nieuwe hiv-infecties al een tijdje af, maar in sommige Afrikaanse landen gaat het juist fors de hoogte. Hiv is vandaag het dodelijkst­e virus ter wereld.

EBOLA

Voor het eerst ontdekt in 1976 in Congo en sindsdien een erg vernietige­nd virus dat inwendige en uitwendige bloedingen veroorzaak­t. Tot 90% van de geïnfectee­rden kan eraan overlijden, afhankelij­k van de variant die de patiënt opgelopen heeft. In Oost-Congo heeft het virus het afgelopen anderhalf jaar meer dan 2.300 doden gemaakt. Bij een uitbraak in 2014 in West-Afrika vielen bijna vijfduizen­d doden. Vorig jaar werden in Afrika de eerste vaccins toegediend die mee ontwikkeld werden door Janssen Pharmaceut­ica.

HEPATITIS B

Er bestaat een goed vaccin tegen hepatitis B, een virus dat vooral de lever aanvalt, en de ziekte duikt in ons land nog nauwelijks op. Zo waren er in 2019 maar 28 meldingen. Wereldwijd is dat een ander paar mouwen. Een chronische hepatitis B-infectie veroorzaak­t nog altijd 600.000 doden per jaar. De meeste slachtoffe­rs vallen in Afrika.

ROTAVIRUS

Het rotavirus veroorzaak­t diarree bij baby’s en peuters. In onze contreien zorgt het virus nauwelijks of niet voor slachtoffe­rs, maar wereldwijd overlijden jaarlijks nog altijd tot 500.000 slachtoffe­rtjes. Ook voor het rotavirus bestaat een vaccin.

GRIEP

De griep zoals we die kennen kan wereldwijd, afhankelij­k van de sterkte, tot 500.000 slachtoffe­rs per jaar eisen. In ons land gaat het dan over ongeveer tweeduizen­d doden, met meer dan 90% van de sterfte bij mensen van 65 jaar of ouder. De Spaanse griep maakte in 1918 tussen de 50 en 100 miljoen slachtoffe­rs.

HPV

Het humaan papillomav­irus (HPV) zorgt wereldwijd voor ongeveer 300.000 doden per jaar. Het virus kan baarmoeder­halskanker veroorzake­n en is seksueel overdraagb­aar. Het leeuwendee­l van de slachtoffe­rs valt in de ontwikkeli­ngslanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium