Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chaos in 1B

Sinds zijn transfer naar Westerlo heeft hij in bijna twee jaar tijd nog maar negen keer gescoord, maar met Ambroise Gboho beschikt Bob Peeters morgen op het veld van Union wel over een stevige joker. Dat bewees hij vorig weekend met een heerlijke winning

- KERSTEN STEURBAUT

BAS verklaart zich onbevoegd Virton en Westerlo gaan in evocatie Virton - Beerschot wórdt herspeeld op 2 maart Spelers Lokeren trainen niet

Twee weken geleden viel Ambroise Gboho in Lommel nog uit als negentiend­e man, zaterdag kroonde hij zich tegen Virton tot matchwinna­ar door in de 85ste minuut de winning goal te maken. Met zijn eerste baltoets duwde hij een inspeelpas­s buiten het bereik van Anthony Moris. Vrijdag is de Ivoriaan de troefkaart die Bob Peeters op het veld van Union kan uitspelen. “Door omstandigh­eden is Ambroise een joker geworden”, vertelt assistent Eric Reenaers. “Telkens hij zijn beste niveau haalde, werd hij afgeremd door een blessure. In zijn eerste jaar moest hij zich aanpassen aan de intensitei­t in 1B. Vergeet niet dat hij uit de derde klasse van Frankrijk kwam. Dat is toch nog anders dan 1B, waar de intensitei­t soms onderschat wordt. Dit jaar had hij gewoon pech. Een hardnekkig­e hielblessu­re heeft hem vier maanden aan de kant gehouden. Dat was gewoon een heel vervelende blessure, die niets te maken had met de sterkte of aanpassing van het lichaam. Door die blessure werd hij heel ver achteruit geslagen. Een maand geleden was het bij Ambroise nog met vallen en opstaan, tegen Virton zagen we weer zijn flits en zijn snelheid.”

Gboho mag met zijn 1m76 dan wel een kleine, snelle en beweeglijk­e spits zijn, de Ivoriaanse krullenbol heeft veel meer kwaliteite­n. “Hij is niet alleen snel, het is een jongen die graag in duel gaat en stevig op zijn benen staat”, getuigt ploegmaat Gilles Dewaele. “Hij is misschien niet de grootste, maar wel een beest in de duels. In 1B zijn er weinig verdediger­s die graag met hem de strijd aan gaan. Ook op training is het nooit makkelijk tegen hem.”

Reenaers bevestigt. “Ambetant voor de verdediger­s. Zeker omdat hij niet het type van 1m95 is waarvan je dat verwacht. Daarnaast heeft hij een enorme detente en is hij voor zijn lengte heel sterk met het hoofd. Dankzij die kwaliteite­n is hij ook inzetbaar in verschille­nde systemen. Je kan hem gebruiken als je hoog speelt, maar met zijn snelheid is hij ook in de omschakeli­ng nuttig.”

Gboho zit in veertig wedstrijde­n voor Westerlo nog maar aan negen doelpunten. Vorig seizoen stond de teller na de reguliere competitie slechts op twee stuks. Veel valt te verklaren door zijn beperkt aantal speelminut­en. Met vier doelpunten in 491 minuten doet hij het dit seizoen nog niet zo slecht.

“Onze spitsen krijgen soms kritiek op hun aantal doelpunten, maar dat is onterecht”, vindt Reenaers. “Ambroise en Igor (Vetokele, red.) zijn jongens die hard werken in functie van de ploeg, daarvan kunnen jongens als Abrahams en Brüls ten volle profiteren. Qua doelgerich­theid heeft Ambroise dit seizoen zeker stappen gezet. Trapt hij op doel, dan is zijn schot bijna altijd gekadreerd. Zijn doelpunt tegen Virton is het mooiste bewijs. Zó afwerken in een omschakelm­oment, dat is een echte spitsengoa­l. Krijgt hij de kans om een heel jaar in de ploeg te staan, dan maakt hij zeker tien doelpunten. Door de pech en blessures van de voorbije twee jaar hebben we de beste Ambroise nog niet gezien. Zoals hij afgelopen weekend tegen Virton inviel, zo willen we hem altijd zien.”

 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium