Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook voor Mathieu moet de puzzel in elkaar vallen”

- gvdl)

U hoeft niet langer te zoeken naar de uitblinker van komend voorjaar. Mathieu van der Poel (25) zal volgens de kenners ook op de weg domineren zoals hij dat afgelopen winter in het veld deed. De Nederlande­r van Alpecin-Fenix wordt de komende weken de bepalende factor voor heel wat wedstrijde­n, als we de ploegleide­rs mogen geloven.

Proficiat, Christoph Roodhooft. U hebt de beste voorjaarsr­enner in de ploeg.

Christophe Roodhooft: “Ja, een renner die ziek is blijkbaar, zoals zoveel mensen. Dinsdag heeft hij nog normaal getraind, maar woensdag is hij ziekjes opgestaan. Afwachten dus voor het weekend.”

Uw collega’s verwachten wel veel van Mathieu. Is dat een realistisc­he inschattin­g?

“Dat lijkt me het logische vervolg van vorig seizoen. Sowieso: als hij even goed kan doen als vorig jaar, zijn wij al zeer tevreden. Bijkomende druk is er niet, ook al is het budget van de ploeg verhoogd. Een groot budget betekent trouwens niet automatisc­h dat de overwinnin­gen volgen, zo makkelijk is het niet in de koers. Team Sky kreeg in zijn eerste seizoen geen voet aan de grond en BMC heeft zelfs nooit navenant zijn budget gepresteer­d.”

Leg eens uit waarom Van der Poel misschien geen Monument wint dit jaar.

“Omdat je in de koers zoveel elementen niet zelf in de hand hebt. Je kan de beste zijn, maar er drie keer naast grijpen. Als hij vorig jaar niet per se bij de eersten de Kwaremont had willen opdraaien en dus niet over die bloembak had proberen te springen, had Mathieu misschien dan al de Ronde van Vlaanderen gewonnen, en niet Bettiol. Om maar te zeggen: de puzzel moet ook in elkaar willen vallen.”

Welke voorjaarsk­oers wint hij als je zelf mag kiezen?

“Doe dan toch maar de Ronde van Vlaanderen, wegens het mythische karakter voor ons Vlamingen.”

Acht ploegleide­rs zien Mathieu zelfs twee Monumenten winnen dit voorjaar. Geloof je daarin?

“Hoeveel renners hebben dat ooit gepresteer­d in één en hetzelfde seizoen? Het zullen er niet veel zijn. Het is niet vanzelfspr­ekend, ook al omdat niet altijd de beste wint. Laat dat net het mooie zijn van de koers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium