Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is het spannendst­e kampioensc­hap óóit”

- KOEN FRANS

Geen enkele 1B-ploeg die in de tweede periode minder tegengoals slikte dan Beerschot. Hernan Losada heeft in enkele maanden tijd een stevige organisati­e neergezet en kan daarbij rekenen op het trio Denis Prychynenk­o, Frédéric Frans en… Pierre Bourdin. De Fransman voelt zich duidelijk in zijn sas op het Kiel.

Het is nog altijd maar februari, maar Pierre Bourdin heeft nu al meer speelminut­en vergaard dan vorig seizoen. De 26-jarige verdediger heeft zichzelf onmisbaar gemaakt als linksvoeti­ge centrale verdediger in het 3-5-2systeem van Hernan Losada. “Ik amuseer me echt op het veld”, zegt Bourdin. “In de match tegen Westerlo kwam Kurt Abrahams tijdens de eerste helft al bij mij zeuren omdat hij zo veel achter mij moest aanhollen. Hij had dat niet verwacht. Ook tegen Leuven, Roeselare en Lommel kon ik vaak mee oprukken. De tegenstand­ers verwachten dat duidelijk niet. Het is een bewuste strategie van onze coach. Hij wil dat we op cruciale plekken op het veld een overtal kunnen creëren.”

Sterk geraamte

Bourdin vormt achterin een stevig drietal met Denis Prychynenk­o en Frédéric Frans. De wintertran­sfer van Frans heeft de defensie van Beerschot een boost gegeven. “Met de komst van Fré hebben we er een echte leider bij. Hij is voortduren­d aan het coachen. Hij brengt onze verdedigin­g ervaring, maturiteit en mentalitei­t bij. Zalig om naast hem te spelen. We voelen ons zo een stuk zekerder, zonder maar ook mét de bal. En dan hebben we sinds enkele weken ook Tom Pietermaat nog voor ons staan. Nog zo’n voorbeeld voor de rest van de ploeg. Met Mike Vanhamel in doel staat ons geraamte achterin heel sterk. Iedereen gaat er beter door voetballen. Het is de verdienste van Hernan Losada dat hij dit systeem er zo snel heeft kunnen inslijpen. Ik weet dat de supporters aanvankeli­jk sceptisch waren. In onze eerste wedstrijde­n na de trainerswi­ssel lag de focus voornameli­jk op verdedigen, maar de voorbije weken creëerden we in elke wedstrijd veel kansen. Ik denk dat niemand het nu nog een verdedigen­d systeem zal noemen.”

1B-kenner

Intussen is Pierre Bourdin een echte kenner van 1B. Hij is aan zijn vijfde opeenvolge­nde seizoen in de Proximus League bezig. Met Cercle Brugge speelde hij al eens de playdowns, met Lierse maakte hij een faillissem­ent mee en met Beerschot verloor hij vorig seizoen de promotiefi­nales. Maar dit seizoen is het meest bizarre 1B-seizoen ooit, beaamt Bourdin. “Het is vooral ook het spannendst­e kampioensc­hap dat ik al heb meegemaakt. De voorbije jaren waren er telkens één of twee ploegen die erbovenuit staken, Maar dit seizoen zijn alle ploegen ongeloofli­jk hard aan elkaar gewaagd. Het niveau ligt een stuk hoger dan in de eerste jaren na de competitie­hervorming. Tot voor kort waren er nog vijf ploegen in de running voor de tweede periodetit­el. Dat zegt eigenlijk genoeg. Elke wedstrijd is belangrijk, elke goal kan beslissend zijn. Ik krijg het puntenen periodesys­teem van deze reeks nog altijd niet goed uitgelegd aan vrienden. Het is zó complex. Maar ik heb gehoord dat iedereen het er intussen over eens is dat het veranderd moet worden. Laten we gewoon hopen dat de juiste mensen binnenkort de juiste beslissing­en nemen.”

Halve Vlaming

We mogen Bourdin, een geboren Parijzenaa­r, na vijf jaar in Vlaanderen ook stilaan een halve Vlaming noemen. Hij woont met zijn vrouw in Kampenhout - tussen Mechelen en Leuven - en kan zich perfect verstaanba­ar uitdrukken in het Nederlands. “Mijn vrouw en ik wonen graag in Vlaanderen. We hebben hier onze draai gevonden. Parijs is niet ver en ik rij nog regelmatig over en weer. Kindjes? Daar denken we op dit moment nog niet aan. Eerst nog even genieten van de tijd samen met ons tweetjes en de wereld verkennen. De voorbije zomers trok ik met m’n vrouw met de rugzak door de Verenigde Staten, Mexico, Cuba, Colombia en Ecuador. Verrijkend, dat soort reizen.”

 ??  ?? FOTO GMAX AGENCY
FOTO GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium