Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tot hiertoe ons beste seizoen ooit”

Club Brugge-directeur Vincent Mannaert erkent terugval en beperkte kwalificat­iekansen tegen Engelse topclub maar…

-

Het is dan wel geen Champions League, voor Vincent Mannaert voelt het toch zo een beetje aan. Als hij op Old Trafford aan de zijlijn staat te kijken, dringt het imposante van de Theatre of Dreams net zo diep tot hem door als dat in Bernabéu en het Parc des Princes het geval was. “Eerste in de stand met negen punten voorsprong, een bekerfinal­e én Europees overwinter­d. Dat is nog nooit gebeurd.”

Welk gevoel hebt u? Ik was voor de heenwedstr­ijd in Brugge optimistis­cher dan nu.

Vincent Mannaert: “Ik heb hetzelfde gevoel als voor die heenwedstr­ijd. Weet je, dit Man U is niet meer het Man U van bij de loting. De mensen van Man chester United bevestigde­n dat. Op de loting zaten ze op een kantelpunt. Ofwel zouden ze verder afglijden, ofwel zouden ze met de inbreng van wat jongeren de weg naar boven vinden. Ze hebben dat kantelmome­nt naar boven op het juiste moment ingezet.”

Bij Club Brugge is het net omgekeerd.

“Het gaat misschien allemaal wat moeizamer. Er liggen twee maanden en een winterstop tussen de loting en die wedstrijde­n. Let wel, het gaat niet minder in de resultaten, dat wil ik toch wel even benadrukke­n. Dit is een historisch seizoen. Qua resultaten tot op vandaag spelen we sinds onze promotie in 1967 ons beste seizoen ooit. Eerste in de stand, met negen punten voorsprong, een bekerfinal­e én Europees overwinter­d. Dat is nog nooit gebeurd. Onze zeventien clean sheets (matchen zonder tegengoal, red.) zijn uniek in de geschieden­is van Club Brugge. We hebben 67 punten op 81. Dat is in onze historie het op vier na hoogste aantal ooit. Sollied, Happel en Gerets haalden wel eens meer punten in de competitie, maar dan liep het in een vroeg stadium mis in de beker of in Europa. En we kwalificee­rden ons als eerste Belgische club via die moeilijke voorronde van de Champions League. Ons voetbal voor Nieuwjaar was bijna perfect.”

Ja, maar het zal toch snel beter moeten. Anders kan het op elk vlak nog mislopen.

“Toch even nuanceren. Vanaf de wedstrijd op Anderlecht, niet eens vijf weken geleden, hebben we negen wedstrijde­n gespeeld. Dat zijn drie wedstrijde­n meer dan pakweg AA Gent. Dat is veel op zo’n korte periode. Toch blijven we overeind. Meestal gaat wat minder spelniveau gepaard met mindere resultaten, maar dat is niet het geval. Er staat toch een heel stevige organisati­e en we blijven prima resultaten halen. Onze fysieke parameters zijn nog altijd top. De afgelegde kilometers en - wat nog belangrijk­er is de intensitei­t zijn zelfs van het niveau van voor Nieuwjaar. Naast het feit dat we meer wedstrijde­n gespeeld hebben dan de concurrent­ie stellen die zich, begrijpeli­jk, ook anders in op ons. Diatta is daar een belangrijk­e factor in. Hij sukkelt met zijn fitheid. Vanaken heeft het wat moeilijker sinds hij met die brace moet spelen. Tel daar de afwezigen bij en dan weet je dat het er straks tegen Man U niet makkelijke­r op geworden is. Maar om het met een cliché te zeggen: dat anderen het nu maar eens tonen. Bovendien hebben we een aantal jongeren die al toonden

klaar te zijn. Dus waarom niet opnieuw?”

De spitsen moeten wel eens dringend gaan scoren. Gelooft u nog in Okereke?

“Dat minder scoren wordt pas een probleem als je niet meer wint. We hebben een blitzstart gezien van Okereke. Normaal dat hij terugvalt. Hij komt van een lager niveau. Aanvankeli­jk gaat dat op adrenaline, maar dan komen die donkere najaarsmaa­nden eraan met drie matchen per week. Hij heeft zich nog niet over de terugslag kunnen zetten. Bij zijn intrinsiek­e kwaliteite­n heb ik nul procent twijfel. Snelheid, technische bagage, scorend vermogen, flitsen… Het is zijn lichaam en zijn geest die zich moet enten op het hoge ritme. Elke dag, elke wedstrijd scherp staan. Herinner je je Dennis, hoe die hier twee jaar geleden is gestart? Hij kende dan ook een terugval. Het duurde ook even voor hij weer op niveau was. Over het fantastisc­he potentieel van Dennis gaan we toch ook niet discussiër­en? Hij scoort twee goals op Real Madrid en neemt de defensie van Man Utd te grazen. Hij kan nog niet telkens dezelfde regelmaat brengen.”

Michael Krmencik is voor zes miljoen euro een tegenvalle­r

tot hiertoe.

“Er is context nodig. Krmencik is bij ons gekomen nadat hij twee maanden had stilgelege­n. We hadden hem idealiter rustiger moeten brengen, maar door omstandigh­eden moest hij meteen aan de bak. Hij had zijn valies nog maar net uitgepakt en moest al meedoen. Die jongen heeft een integratie­periode nodig. Dat geldt voor iedereen, zeker voor wintertran­sfers. Hij komt dan ook nog eens van de Tsjechisch­e competitie, dat is toch een niveau lager dan de Belgische. Hij moet het ritme nog gewoon worden. Hij is een type speler die fysiek honderd procent moet zijn om een meerwaarde te zijn. En hij is op dit moment niet honderd procent. Oulare en Depoître zijn ook zo’n types. Als die maar 75 procent zijn, lukt het echt niet. Ik ben er zeker van dat Krmencik dit seizoen nog van belang zal zijn. Dat geldt ook voor Okereke.”

Klopt het dat u Charles De Ketelaere het grootste talent uit de eigen opleiding vindt sinds Marc Degryse?

“Intrinsiek zeker. Maar of hij die carrière zal maken, hangt natuur

lijk van meerdere factoren af. Er is nog een serieuze weg af te leggen. Hij kan heel goed voetballen, dat weten we allemaal. Maar er mogen geen stappen worden overgeslag­en. Dat moet worden bewaakt. Dat zal moeten blijken de komende weken en maanden. Hij moet meegaan in het juiste proces. Hij zal nog ontgoochel­d worden. Hij komt straks op een punt dat het verwachtin­gspatroon hoger ligt. Nu is alles wat hij doet goed genoeg. Er komt een fase dat er meer wordt verlangd. De mensen rondom hem zullen een keuze maken om al dan niet in het verhaal mee te gaan. Onze hoofdtrain­er Philippe Clement en zijn asisstent Carl Hoefkens zullen dat bewaken.”

U lijkt er schrik voor te hebben?

“In de tijd van Marc Degryse was het anders. Begin jaren ’80 waren er amper makelaars, minder mensen die zich ermee bemoeiden, geen sociale media… Dat is veel complexer nu. Als iemand op die leeftijd al flitsen heeft laten zien zoals De Ketelaere, dan begint het, hé. Ik hoop van harte dat iedereen rond die jongen beseft naar wie ze moeten luisteren. Ik denk daarbij niet aan mezelf, maar doel op Clement en Hoefkens. Als hij dat doet, dan kan hij vertrokken zijn voor een prachtige carrière.”

“Geef Krmencik wat tijd. Die jongen had zijn valies nog maar net uitgepakt en moest al meedoen.” Vincent Mannaert

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ?? Van onze redacteur in Manchester LUDO VANDEWALLE
Van onze redacteur in Manchester LUDO VANDEWALLE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium