Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gestrand op 0,283”

Achtervolg­ingsploeg ziet Tokio 2020 nipt wegglippen

- Van onze redacteur in Berlijn

“Zo dicht bij de meet sneuvelen is echt balen, we zijn er vier jaar hard mee bezig geweest.” Gilke Crocket Wielrenste­r achtervolg­ingsploeg

Het heeft niet mogen zijn. De Belgische achtervolg­ingsploeg bij de vrouwen heeft zich niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Op het WK in Berlijn eindigden ze net achter grote concurrent Frankrijk. Het scheelde 283 duizendste­n. “Wat doet dit pijn, we hebben er zo hard voor gewerkt.”

Vier jaar hadden ze ervan gedroomd. Het project Tokio 2020 in de ploegenach­tervolging was vooral gericht op de mannen, maar finaal waren het wel de vrouwen die tot de laatste snik streden voor een ticket voor de Olympische Spelen. In Berlijn moest de beslissing vallen: als de meisjes voor Frankrijk eindigden, werd de droom werkelijkh­eid.

Helaas zat het allemaal wat tegen deze week. De ervaren Annelies Dom, het brein van het team, bleek niet fit. Dom, die speciaal in functie van de Olympische Spelen vier jaar langer op de fiets bleef, kwam begin januari ten val op training en kon twaalf dagen niet fietsen. Het was te kort dag en maandag besliste ze zelf dat ze best kon vervangen worden door Gilke Croket wegens nog niet topfit. Op de koop toe werd Shari Bossuyt vorige week ziek, niet ideaal als voorbereid­ing op de race van het jaar.

Maar de Belgen gingen er wel voor, motoren Jolien D’hoore en Lotte Kopecky op kop. Croket, die als startster fungeerde, moest halfweg afhaken. De Belgen reden op het schema van hun Belgisch record (4’20”497), gereden vorig jaar eind november in Hongkong.

Maar de slotronde ging de mist in, D’hoore verloor zelfs een paar meter op Kopecky en Bossuyt. De tijd van de derde vrouw telt en finaal klokte België na 4 km af op 4’21’’700. Dan was het hopen dat Frankrijk niet beter zou doen.

Maar die reden 4’21”417: 283 duizendste­n sneller. De Fransen wippen over België naar plaats acht op de olympische ranking en gaan naar de Spelen, onze meisjes blijven thuis.

“Zo’n miniem verschil, dit doet pijn”, vertelde D’hoore met betraande ogen. Zij en Kopecky hebben wel als troost dat ze wel naar de Spelen gaan in de ploegkoers. Voor Annelies Dom en Gilke Croket, die beiden na dit seizoen stoppen met koersen, is dit een drama. “Het was zo mooi geweest om mijn carrière af te sluiten in Tokio”, aldus Croket. “Maar we hebben allemaal alles gegeven. Zo dicht bij de meet sneuvelen, is echt balen. We zijn er vier jaar hard mee bezig geweest. Maar kom, er zijn ergere dingen in het leven. Maar voor mij is koersen wel voorbij.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het vierspan D’hoore, Kopecky, Crocket, Bossuyt moest nipt de duimen leggen tegen Frankrijk.
FOTO PHOTO NEWS Het vierspan D’hoore, Kopecky, Crocket, Bossuyt moest nipt de duimen leggen tegen Frankrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium