Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij haalt zijn energie uit seks”

Ex-vrouwen openhartig over hun relaties met Raymond van het Groenewoud

- DENNIS VAN GOETHEM Raymond!, één, 21.30u

“Je zou kunnen zeggen dat Raymond seksversla­afd is, ja.” Aan het woord is Sigrid Spruyt (55), ex-nieuwsanke­r en expartner van Raymond van het Groenewoud (70). Samen met andere geliefden schetst ze in de laatste aflevering van Raymond! een opmerkelij­k beeld van de mens achter de zanger. Onverbloem­d, maar nooit giftig.

Voor zijn 70ste verjaardag kreeg Raymond van het Groenewoud een driedelige docureeks op Eén cadeau van de openbare omroep. Zoomden de eerste aflevering­en in op zijn jeugd en carrière, dan spitst de laatste zich toe op de liefde en zijn familielev­en. “Ik moet opletten om niet meteen een vrouw ten huwelijk te vragen”, vertelde de zanger vorige week al. Die vingervlug­ge verliefdhe­id wordt vanavond beaamd door zijn ex-partners.

Seriemoord op relaties

Het liefdeslev­en van Raymond is er één met vele hoofdstukk­en. Zijn eerste muzen Joske en Danielle kregen beiden een lied naar hen vernoemd. Daarna kwam Mie, de moeder van zijn twee oudste zonen Jasper en Leander. Raymond verliet Mie voor haar

zus Nana. Beide vrouwen getuigen in Raymond!

Een derde zoon, Luka, werd verwekt bij een Franstalig­e vrouw. Het was pas in 2002 dat van het Groenewoud toenmalig VRTnieuwsa­nker Sigrid Spruyt leerde kennen. “Een fatale ontmoeting”, noemt ze het. “Raymond was mijn droom, en plots werd die echt.” Ze trouwden in 2009.

Spruyt doet met enkele opmerkelij­ke uitspraken uit de doeken hoe van het Groenewoud de liefde ervaart. “Raymond is onverzadig­baar, vooral op één vlak. Lichaam en geest versmelten bij hem. Op het podium is hij een brok energie. Dat is de transforma­tie van zijn seksuele energie. Je zou kunnen zeggen dat Raymond seksversla­afd is, ja. Dat bedoel ik niet slecht, want ik was het vroeger ook.”

Die passie is volgens Spruyt meteen ook het meest destructie­ve aspect van de zanger. “Om dat enorme krachtveld rond hem in stand te houden, heeft Raymond een voedingsbr­on nodig. Of meerdere voedingsbr­onnen. Zodra er iets begint te haperen door ouderdom – dan heb ik het wel degelijk over mezelf – krijgt hij het moeilijk. Daarom heeft Raymond heel wat puinhopen achtergela­ten. Je kan het zien als een seriemoord op relaties.”

Geen egoïst

Ook de drie zonen van van het Groenewoud komen aan bod. Ze noemen hun vader “afwezig en verre van perfect”, maar nemen hem dat niet kwalijk. Net als zijn expartners. “Raymond neemt veel in de liefde, maar hij is geen egoïst. Zijn geven ligt simpelweg elders: op het podium.”

De zanger zelf geeft zijn fouten toe. “Mensen zijn zoals ze zijn. Ik weet dat ik mensen pijn heb gedaan. Ik was afwezig als lief en vader. Maar als je kan kiezen tussen het juiste leven waarin je mensen kwetst, of een scheefgetr­okken bestaan waarin je jezelf niet bent, dan heb ik de juiste keuze gemaakt. Ik heb mijn roeping gevolgd.”

 ?? FOTO VRT ?? Sigrid Spruyt trouwde met Raymond in 2009.
FOTO VRT Sigrid Spruyt trouwde met Raymond in 2009.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium