Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 8 Belgen vreest voor behoud van job

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Een mens zou er tureluurs van worden. Dan hebben we ons allemaal schrap gezet om te leren leven in een lockdown light en dan komen onze virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht nog even in herinnerin­g brengen dat zij eigenlijk tegen de sluiting van scholen waren. Ter herinnerin­g: de Vlaamse regering wilde beide wetenschap­pers ook volgen in dat advies, maar de Franstalig­en drongen aan op een volledige sluiting. Een verdeelde aanpak zou helemaal een slecht idee zijn geweest, dus werd het een Belgisch compromis: geen les, wel selectieve opvang.

Zouden de virologen als je hen volkomen de vrije hand gaf de scholen nu effectief heropenen? Echt? Hun argument is dat kinderen de groepsimmu­niteit verhogen: ze raken besmet, geven die besmetting door, maar worden zelf doorgaans niet echt ziek en zijn nadien wel immuun, waardoor het virus in komende tijden minder vlot zou circuleren.

Het klinkt om te beginnen wat akelig, kinderen als nuttige virusdrage­rs. Het valt ook te betwijfele­n of ouders en leerkracht­en enthousias­t zijn over dit schema dat hen zelf vol in het vizier van het virus brengt. In Nederland en Groot-Brittannië wordt veel geschermd met het begrip ‘gecontrole­erde spreiding’, maar je merkt ook dat ze hun maatregele­n telkens weer verstrenge­n. Zo gaan ook de Britten nu alle lessen opschorten. Of het komt tot onzinnige toestanden, zoals de pubs openlaten maar mensen wel afraden om ernaartoe te gaan. De Britse premier Boris Johnson zei donderdag dat hun besmetting­scurve nu toch naar beneden zou moeten. Zo ontstaat het beeld van een regime dat constant in een hopeloze achtervolg­ing zit op het virus. De bekende econoom Paul De Grauwe, 73 jaar, heeft zijn werkplek in Londen verlaten en werkt van thuis uit in Leuven omdat hij “niet in een land wil blijven dat uitlegt hoe ze je gaan opofferen”. Gecontrole­erde spreiding lijkt een ritje op een wilde stier en hopen dat je niet vertrappel­d gaat worden. Dan is toch een strikte aanpak te verkiezen? Zeker in afwachting van de verdere evolutie in Italië. De drama’s die daar gebeuren kan niemand goed verklaren. Maar over één tot twee weken gaan we weer een stukje wijzer zijn, over hen en over ons. En gaan we misschien eindelijk snelle tests hebben, zodat het afgelopen is met de tienduizen­den quarantain­es en angstige dagen van mensen die eigenlijk gewoon verkouden of overwerkt zijn. Dan kun je ook gerichtere maatregele­n nemen in plaats van het blinde beleid nu. Juist omdat er zo veel vragen zijn, lijkt een zo beperkt mogelijke verspreidi­ng een goede optie. Better safe than sorry.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium