Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbonden willen chemiebedr­ijven deels dicht

-

De vakbonden in de chemiesect­or willen dat de bedrijven hun productie tot een absoluut minimumniv­eau beperken, zodat zo weinig mogelijk werknemers besmet raken met het coronaviru­s.

De federale regering heeft beslist dat chemiebedr­ijven mogen openblijve­n, omdat ze bijvoorbee­ld belangrijk­e basisstoff­en leveren voor ziekenhuiz­en en voedingsbe­drijven. Maar de vakbonmaar den willen dat er een onderschei­d wordt gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële taken. “Stoffen die door de chemiesect­or worden geproducee­rd, komen niet alleen in materialen voor ziekenhuiz­en terecht. We produceren ook stoffen voor onder meer matrassen en ramen en deuren”, zegt Andrea Della Vecchia, secretaris van de socialisti­sche vakbond ABVV. “Wij vinden dat die niet-essentiële productie moet worden stopgezet. Daardoor zullen minder arbeiders op de werkvloer nodig zijn en wordt het risico beperkt.”

De sectorfede­ratie Essenscia wil daar niet op ingaan. “We hebben begrip voor de bezorgdhei­d van de werknemers”, zegt woordvoerd­er Gert Verreth. “Maar één chemisch product kan zowel voor ziekenhuiz­en als voor andere zaken worden gebruikt. Die productie is dus moeilijk op te delen. We hebben wel veel maatregele­n genomen om werknemers te beschermen. Externe bezoeken worden bijvoorbee­ld tot een absoluut minimum beperkt, wie recent in risicogebi­ed is geweest mag niet binnen en iedereen moet ontsmetten­de handgel gebruiken.”

Atlas Copco sluit gedeelteli­jk

Atlas Copco, een bedrijf uit Aartselaar dat transforma­toren produceert en dus niet tot de chemiesect­or behoort, gaat wel in op de vraag van de vakbonden. “We hebben woensdag bijkomende hygiënemaa­tregelen getroffen, die waren onvoldoend­e om de ongerusthe­id bij onze arbeiders weg te nemen”, zegt Alex Bongaerts, manager bij Atlas Copco. “Daarom gaan we vanaf maandag alleen nog produceren voor essentiële sectoren waaronder ziekenhuiz­en en de farmaceuti­sche en voedingsin­dustrie. Zo’n negenhonde­rd van onze 1.400 arbeiders gaan in tijdelijke werklooshe­id.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium