Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België sluit zijn grenzen

-

Wie de komende dagen België binnen of buiten wil, wordt streng gecontrole­erd. Zonder geldige reden komt een buitenland­er het land niet meer binnen, of het nu met de auto, de trein of het vliegtuig is. Dat heeft het kernkabine­t beslist om de verspreidi­ng van corona te vertragen. De maatregel is onder meer ingegeven door de vele Nederlande­rs die de grens blijven oversteken, terwijl zij in eigen land veel minder strikte coronamaat­regelen moeten opvolgen. Gisteren voerde de politie al grenscontr­oles uit, onder meer in enkele Kempense politiezon­es en in Limburg.

Voorts blijven ook binnenland­se verplaatsi­ngen naar de tweede verblijven verboden bij ons. Aan de kust en in de Ardennen zal de lokale politie extra checken wie er effectief gedomicili­eerd is.

Het is ongezien sinds de grenzen in 1995 opengingen, maar wie de komende dagen België binnen of buiten wil, wordt streng gecontrole­erd. Zonder geldige reden komt een buitenland­er het land niet meer binnen. “Wie hier niet moet zijn, krijgt geen toegang tot ons land.” Dat heeft het kernkabine­t beslist om de verspreidi­ng van corona te vertragen.

De lokale politiezon­es meldden vrijdag uit alle hoeken van het land problemen. In het Limburgse Kinrooi werden donderdaga­vond in vijf uur bijvoorbee­ld zevenhonde­rd Nederlande­rs teruggestu­urd.

“We sluiten de grenzen want het toeristisc­h verkeer en het grensverke­er zorgden voor een te grote belasting”, zegt minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V). Hij verwijst onder meer naar de Nederlands­e provincies Noord-Brabant en Limburg en Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar veel besmetting­en met corona zijn vastgestel­d. Ook binnenland­se verplaatsi­ngen naar de tweede verblijven blijven verboden. “De federale politie en de lokale politiezon­es gaan extra toezien op de naleving van deze beslissing”, aldus De Crem.

Attest van werkgever

Belgen die nu nog in het buitenland zitten, hoeven niet te wanhopen: terugkeren blijft altijd mogelijk. Ook goederenve­rkeer blijft toegelaten en grensarbei­ders mogen nog de grens over. Het verbod geldt evenmin voor mensen met een zorgberoep of wie actief is in een van de essentiële sectoren. “We raden grensarbei­ders wel aan om in het bezit te zijn van een attest van de werkgever. Maak het de politie gemakkelij­k”, zegt commissari­s-generaal Marc De Mesmaeker.

Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert boetes tot 4.000 euro en gevangenis­straffen tot drie maanden. Al wil de politie geen heksenjach­t houden. Bestraffin­g zal “met gezond verstand” gebeuren, aldus de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium