Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Universite­iten blijven heel semester dicht:

wat met de examens?

- KOEN BAUMERS GREG VAN ROOSBROECK

Waarom nu al deze beslissing?

“Iedereen beseft stilaan dat de richtlijne­n niet zullen verdwijnen na 5 april”, zeggen ze aan de UAntwerpen. “Zelfs als ze versoepeld worden, is het geen goed idee om na de paasvakant­ie studenten weer met honderden samen in een aula te laten plaatsneme­n.”

“Het ergste moet nog komen, zeggen ook onze eigen medische experts”, zegt rector Rik Van de Walle (UGent). “Dit is de verstandig­ste en de juiste beslissing. Zo geven we de professore­n ook de kans om hun lessen voor te bereiden op de juiste manier.”

Wat met de examens?

Daar zijn de universite­iten nog niet uit. Ze kunnen worden uitgesteld naar juli, via digitale weg plaatsvind­en of toch gewoon in de aula’s. Maar dat hangt af van hoe de situatie evolueert. Aan de KU Leuven wordt druk vergaderd over de mogelijke scenario’s, maar ook de UGent en UAntwerpen komen zo snel mogelijk met een antwoord. “Stages worden wel opgeschort, tenzij het via telewerken zou kunnen”, zegt de UAntwerpen. “In medische en farmaceuti­sche opleidinge­n kan een andere regeling gelden.”

Wat vinden de studenten?

Sommigen reageren heel boos via sociale media, onder meer omdat ze hun kot wel blijven huren. Anderen zijn de universite­iten net dankbaar dat er duidelijkh­eid is. “Zeker voor de 11.000 internatio­nale studenten is dat belangrijk: zij zaten te vereenzame­n op hun studentenk­amer en kunnen nu beslissen of ze naar huis gaan”, zegt Sels.

De Vlaamse Vereniging van Studenten begrijpt de beslissing. “Het zal niet eenvoudig zijn om al het onderwijs te vervangen”, zegt voorzitter Dylan Couck. “We vragen wel dat studenten die normaal gezien dit jaar zouden afstuderen, dat ook echt kunnen doen. Een jaar of een half jaar verliezen, is geen optie.”

Blijven gewone scholen ook langer dicht?

Dat wordt nog bekeken, maar er is geen verband met de beslissing van de universite­iten. Het kabinet van onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) laat tussen de regels zelfs uitschijne­n dat de scholen wel weer open kunnen. “Aan een universite­it zijn er grotere groepen en ook meer leeftijden door elkaar. Virologen zeggen dat je kinderen beter het virus kan laten krijgen. Wij werken eerst aan het overbrugge­n van de periode tot 5 april: dat is voor scholen al moeilijk genoeg.”

Ook Luc Sels benadrukt het verschil met “zelfredzam­e studenten” en wijst op de “opvangprob­lematiek bij jongere kinderen”. Rik Van de Walle vraagt de overheid om ook in het gewone onderwijs snel meer duidelijkh­eid te scheppen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Hoogleraar Diana De Graeve geeft online les voor een lege aula.
FOTO JAN VAN DER PERRE Hoogleraar Diana De Graeve geeft online les voor een lege aula.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium