Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste weekend van nieuw tijdperk

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

We gaan het eerste weekend in van de softe lockdown voor het coronaviru­s. Zonder overdrijvi­ng kun je ook zeggen het eerste weekend van een nieuw tijdperk. Er was een wereld voor en na 11 september 2001, er was een wereld voor en na de financiële crisis in 2008 en er zal nog meer een wereld zijn voor en na het coronaviru­s, de eerste grote pandemie sinds de Spaanse griep in 1917.

Niemand durft voorspelle­n wanneer de acute dubbele crisis van gezondheid en economie voorbij zijn piek zal zijn. In China gloort hoop nu nieuwe besmetting­en uitblijven. In Italië was er dan weer opnieuw een recordaant­al doden vrijdag. Tussendoor: er liggen

2.500 mensen op intensieve in Italië, dat is slechts enkele honderden meer dan de capaciteit op intensieve die wij hebben in ons veel kleinere landje. De Antwerpse expert Herman Goossens zegt dat de hoge sterfte in Italië vooral het gevolg is van een overbelast gezondheid­ssysteem. Wettigt dit de hoop dat de tol hier veel minder hoog zal zijn?

Nog een merkwaardi­g cijfer: Duitsland heeft meer dan vijftiendu­izend besmetting­en, maar slechts 44 overlijden­s. Spanje telt bijna twintigdui­zend besmetting­en en meer dan duizend doden. Mogelijk heeft Spanje veel meer besmetting­en onder de radar dan Duitsland, dat op grote schaal mensen test, tot

160.000 per week.

Hoe meer je test, hoe meer je weet en hoe gerichter je kunt sturen, maar toch hoor je daar overheid en virologen bij ons teleurstel­lend weinig over zeggen. Aan het sociaal-economisch­e front zitten we in België al aan 670.000 mensen die technisch werkloos thuiszitte­n en dat kan oplopen tot een miljoen. Daar komen nog alle zelfstandi­gen bij die hebben moeten sluiten. De kostprijs voor hun vergoeding­en bedraagt samengetel­d 2 tot 3 miljard euro per maand. Ondernemin­gen en particulie­ren zonder inkomen kunnen ook geen belasting of sociale lasten betalen zoals voorheen. Ze zullen ook veel minder investeren of consumeren. De verliezen voor de economie en de schatkist zullen enorm zijn.

De Nederlands­e regering verwacht tussen 45 en 65 miljard euro extra te moeten lenen wegens de steunmaatr­egelen voor bedrijven. Dat is mogelijk, luidt het in Den Haag, ook omdat de financiën van Nederland “op orde” zijn. De vertreksit­uatie is bij ons helaas een stuk minder riant, maar toch zullen we moeten doen wat maar nodig is om bedrijven en particulie­ren te ondersteun­en. Het zijn ook zij die ons in een volgende fase er weer bovenop moeten helpen. In dat volgende tijdperk, met begrotings­tekorten die we ons tot voor kort in de ergste nachtmerri­es niet konden voorstelle­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium