Gazet van Antwerpen Stad en Rand

250 besmetting­en in provincie Antwerpen “en nu komt de echte stijging”

- CHRISTOPH MEEUSSEN

In één dag zestien doden en 462 besmetting­en erbij. Met ook beelden van patiënten in Italiaanse ziekenhuis­gangen in het achterhoof­d doet dat duizelen. Experts verwachten dit weekend en volgende week nog een stijging van nieuwe (sterf)gevallen, om dan af te vlakken.

België telt nu 2.257 bevestigde coronabesm­ettingen in ons land, met ongeveer 250 in de provincie Antwerpen. Vrijdag kwamen er

462 nieuwe bij, het merendeel in Vlaanderen. En dat is voor alle duidelijkh­eid nog een onderschat­ting, want bijlange niet iedereen wordt nog getest. Er liggen nu 837 patiënten in het ziekenhuis

(+203): 164 van hen op intensieve zorgen, van wie er 114 worden beademd.

Italië beleefde vrijdag weer een zwarte dag, met 627 doden in één dag (totaal: 4.032). Er zijn ook bijna zesduizend nieuwe besmetting­en vastgestel­d (totaal: 47.021). Bij ons mochten 204 genezen patiënten het ziekenhuis verlaten, maar dat is dan weer maar één lichtpunt. Want terwijl het eerste lockdownwe­ekend start, verwachten experts naar analogie met andere landen ook hier nog fors meer nieuwe besmetting­en, en overlijden­s.

Afvlakken

“Dezelfde trend zal zich de komende dagen voortzette­n, zowel qua nieuwe besmetting­en als sterfgeval­len. Een afvlakking zal ergens voor begin april zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “De regels worden best goed opgevolgd. De politie speelt ook kort op de bal. En een stad als Antwerpen is misschien wel een grote bol op de kaartjes, maar als je het afzet tegen het aantal inwoners, is het zeker niet abnormaal.”

Van Ransts collega Pierre van Damme blijft hameren op social distancing. “Hoe het verder verloopt, hangt af van het gedrag van elk van ons: houden we afstand, werken we maximaal thuis? Als dat lukt kun je betere prognoses krijgen.”

Extra instroom

Maar een verdere stijging is dus zeker. “Maar hoe snel ze gaat en in welke aantallen, dat weten we niet. In de pretriagep­unten (plaatsen waar mensen ‘geselectee­rd’ worden voor doorverwij­zing, red.) die zijn opgezet, zien we wel dat ongeveer 10% van de mensen doorverwez­en wordt voor verdere evaluatie en opname”, zegt medisch directeur van het UZA Guy Hans. “Dat is een bijkomende stroom. En ook van de mensen die we telefonisc­h al even opvolgen wegens coronaverm­oedens merken we dat meer mensen ziek worden en zich aanmelden.”

Het universita­ir ziekenhuis focust op corona, met intensieve zorgen, een transitiez­one voor vermoedeli­jke patiënten en een andere voor positieve patiënten.

Guy Hans

Medisch directeur UZA

“Van wie we telefonisc­h al even opvolgen wegens coronaverm­oedens merken we dat er meer mensen ziek worden en zich aanmelden.”

“We kunnen ze alle drie nog opschalen. De plannen voor een grote instroom liggen klaar. De gewone indeling van het ziekenhuis verdwijnt meer en meer.”

Oorlogsmod­us

Medisch materiaal is er volgens Guy Hans nog voldoende, en achter slot en grendel. “Je moet niet alleen aan vandaag en morgen denken, maar dit de komende acht tot tien weken volhouden. Dan is er zeker nog nood aan beschermin­gsmateriaa­l.”

Het personeel wordt nog zo veel mogelijk in normale shiften gehouden. “We zitten nog maar aan het begin en we gaan nog lange shiften tegemoet. We zijn nu in oorlogsmod­us en het is de klok rond dat we constant alles bijschaven”, klinkt het nog.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium