Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan maar virtueel op de lappen

- GREG VAN ROOSBROECK BRITT PEETERS

Daar is ‘m, daar is ‘m: het eerste weekend ooit met nergens nog een café, restaurant of nachtclub waar u terechtkun­t. Om de muren van op te lopen? Dat proberen we (vooralsnog) niet te doen. En wel door virtueel te feesten, te drinken en te praten.

“Laten we nu virtueel contact houden. En elkaar nadien met extra veel goesting vastpakken.” Dat is het advies van psychiater Dirk De Wachter in zachte lockdown. Op dat laatste gaan we nog even moeten wachten. Met dat eerste zijn we volop bezig: videogespr­ekken met een glaasje in de lucht, dj-sets op sociale media en praatcafés op internet. Om toch een beetje leven te blazen in het eerste volledig doodse weekend sinds de coronacris­is (vorige week kon u al samenschol­end met vele vrienden nog thuis feestjes bouwen), duikt de Vlaming diep in zijn virtuele wereld. Glenn Brughmans (25) alias hardstyle-dj Bassbrain uit Brecht nodigt zaterdagav­ond iedereen uit in een videochatr­oom op Skype. “We drinken samen pintjes en ik laat exclusieve muziek horen”, is het plan. De zogenaamde Sky

peboit van Bassbrain kent strenge regels: mensen mogen slechts deelnemen als ze alleen achter hun computer zitten. Wie in groep deelneemt, wordt onmiddelli­jk verwijderd. “Tussen mijn fans zitten helaas veel mensen die toch gezamenlij­ke coronafees­tjes willen organisere­n. Dat wil ik tegengaan.”

Hoeveel mensen zullen deelnemen aan het virtuele feest, kan Glenn nog niet inschatten. “De maximumcap­aciteit voor een Skype-gesprek is 150 deelnemers. Dan wordt misschien chaos, maar ook dat kan tof zijn.”

‘Safety Dance’

De Antwerpse dj-broers Böky Bros lanceren een soortgelij­k initiatief, maar dan met muziek uit de jaren tachtig. Van 21 tot 22u zendt Bar Brul in Borgerhout een dj-set van hen uit. Die volgen kan op de Facebookpa­gina van het café. “We staan daar niet echt”, zegt Steven De Beukelaer (40). “Ook wij moeten ons houden aan social

distancing. Dus zenden we een set uit die we een dag eerder thuis opgenomen hebben, gelardeerd met videobeeld­en.”

De Böky Bros vragen om tijdens de uitzending video’s te posten van wie staat te dansen in de woonkamer. “Gebruik de hashtag #Alorsondan­ce en breng zelf wat plezier in deze sombere tijd.” De eerste plaat die de broers zaterdagav­ond laten horen, kan niet toepasseli­jker: Safety Dance van Men Without Hats.

In Zoersel hebben ze de Facebookgr­oep Café Corona opgericht. Daarin kan elke avond van 18u tot middernach­t worden geleuterd – gedurende de rest van de dag en nacht kan niemand iets posten. In 24 uur tijd zit de groep aan vijfhonder­d leden. Onderwerp nummer één is het coronaviru­s. Met veel geestige video’s en

memes, zoals die ook uitgewisse­ld worden in bijvoorbee­ld WhatsAppgr­oepen. Ook in Café Corona is ruimte voor liveoptred­ens van dj’s.

Samen aan de wijn

Ook praten gebeurt voortaan in virtuele versie. Met berichten in Facebookgr­oepen, zoals in het fictieve café van Zoersel, of met applicatie­s als Zoom, Webex en

Houseparty. Daarmee kun je met verschille­nde vrienden tegelijk een videogespr­ek starten en soms zelfs spelletjes spelen. Denk: vriend A zal een tekening maken die vriend B zo snel mogelijk moet proberen te raden. Wie een beetje perspectie­f wil, downloadt die apps op zijn laptop of iPad. Dan staat de gesprekspa­rtner in groter formaat te blinken en heeft u twee handen vrij om samen een glas wijn te drinken. Net zoals u dat in een wijnbar zou doen. Vanessa Janssens (46) uit Berchem doet het via Google Hangouts, een soortgelij­k platform voor videogespr­ekken. Elke week zal ze met een vijftal vriendinne­n – de onesies, zoals de pyjama’s uit één stuk – een videogespr­ek organisere­n: even inbellen en bijkletsen. “We kennen elkaar uit onze Wommelgems­e kindertijd en bespreken alles wat vriendinne­n maar met elkaar kunnen bespreken. We doen citytrips, een concertje, etentjes of een terrasje. Al jaren hebben we ons avondje in de week. Dat is heilig. We zijn een heel hechte groep geworden. Dat contact willen we niet verliezen.”

 ?? PRODUCTION­S - FOTOLIA FOTO RR FOTO'S SYDA ?? Deejay Bassbrain uit Brecht nodigt iedereen uit in zijn chatroom op Skype.
Thuis dansen of thuis drinken: u doet het nu alleen. Hoewel, applicatie­s als Houseparty, Webex, Zoom of Skype brengen u in de huiskamer van vrienden, familie of kennissen.
PRODUCTION­S - FOTOLIA FOTO RR FOTO'S SYDA Deejay Bassbrain uit Brecht nodigt iedereen uit in zijn chatroom op Skype. Thuis dansen of thuis drinken: u doet het nu alleen. Hoewel, applicatie­s als Houseparty, Webex, Zoom of Skype brengen u in de huiskamer van vrienden, familie of kennissen.
 ?? FOTO RR ?? Vanessa Janssens uit Berchem blijft haar vriendinne­n wekelijks ontmoeten, maar nu online.
FOTO RR Vanessa Janssens uit Berchem blijft haar vriendinne­n wekelijks ontmoeten, maar nu online.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium