Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10 miljard als schild tegen corona

Eerste actieplan regering-Wilmès niet echt verwachte bazooka, maar iedereen wel tevreden met maatregel

- FARID EL MABROUK

Een pakket maatregele­n ter waarde van 8 à 10 miljard euro. Ziedaar het antwoord van de federale regering op het nefaste effect van de coronacris­is op onze economie en onze koopkracht. Of toch het voorlopige antwoord. Want hoe langer de crisis aansleept, hoe hoger de rekening oploopt. Maar iedereen staat achter het werk van Wilmès II.

Nee, een bazooka is het niet. Het actieplan van de federale regering trekt in tegenstell­ing tot de VS, Duitsland, Frankrijk of Spanje niet honderden miljarden uit om de gevolgen van de coronacris­is aan te pakken. België kiest voor gerichte maatregele­n die meteen effect hebben. Ze zorgen er enerzijds voor dat bedrijven en zelfstandi­gen niet kopje-onder gaan en dat er anderzijds niet te veel geknabbeld wordt aan de koopkracht.

Hét wapen bij uitstek is een versoepeli­ng en uitbreidin­g van het systeem van tijdelijke werklooshe­id (zie kadertje), dat nu door tienduizen­den bedrijven wordt aangegrepe­n om de storm te kunnen overleven en verhindert dat werknemers en bedienden op straat komen te staan. Ook zelfstandi­gen kunnen overigens rekenen op een vervanging­sinkomen van soortgelij­ke grootteord­e.

Afbetaling­en

Maar daarnaast moeten de maatregele­n ook vermijden dat bedrijven en mensen in geldproble­men komen. Daarom gunt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) iedereen enkele maanden respijt om btw, sociale bijdragen, de bedrijfsvo­orheffing en belastinge­n te betalen. Wie een hypothecai­re lening heeft en nu in de problemen komt met afbetaling­en, kan met zijn bank rond de tafel gaan zitten om over uitstel te spreken. Een soortgelij­ke deal voor bedrijven is nog niet helemaal rond. De Nationale Bank en de banken zelf onderhande­len nog over wie voor welk deel van de bedrijfsle­ningen garant gaat staan. Maar De Croo vindt alvast dat ook de banken nu solidair moeten zijn. “Wij hebben tien jaar geleden de banken gered. Nu moeten zij ons helpen”, vindt hij. De minister wil dat banken daarvoor de buffers gebruiken die ze sinds de bankencris­is hebben moeten aanleggen.

Brede steun

Volgens minister van Begroting David Clarinval (MR) kosten de economisch­e maatregele­n al snel 8 à 10 miljard euro. Een kleine helft daarvan kan in 2021 nog wel worden gerecupere­erd, wanneer de uitgesteld­e belastinge­n dan toch worden betaald, maar de rekening kan toch snel oplopen als de crisis langer duurt dan gedacht. Alleen al de tijdelijke werklooshe­id en het vervanging­sinkomen voor zelfstandi­gen kosten 3 miljard euro per maand. Maar veel economen, de Nationale Bank én Europa benadrukke­n dat nu eventjes niet aan de begroting moet worden gedacht. Als de economie nu niet wordt gestut, zullen de financiële gevolgen nog groter zijn. Vakbonden en werkgevers­organisati­es zoals VBO en Voka zijn allemaal tevreden. Ook economen zoals Gert Peersman (UGent) en Ivan Van de Cloot (Itinera) zijn positief. Omdat het gerichte maatregele­n zijn. “Het geeft geen zin om met honderden miljarden te gooien. We moeten nu vooral de economisch­e schok opvangen”, zegt Van de Cloot.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Premier Sophie Wilmès: iedereen, van vakbond, werkgever tot econoom, staat achter haar werk.
FOTO PHOTO NEWS Premier Sophie Wilmès: iedereen, van vakbond, werkgever tot econoom, staat achter haar werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium