Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Belastinge­n gaan stijgen en we zullen langer moeten werken”

Econoom voorspelt dat coronacris­is onze portemonne­e zwaar treft

-

De coronacris­is zal in de komende jaren een grote invloed hebben op onze portemonne­e. Volgens Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België, zijn hogere belastinge­n bijna onvermijde­lijk en dreigen prille zestigers minder pensioen te hebben. Maar wie nu een woningleni­ng met een variabele rente heeft, profiteert van deze crisis. Deze crisis kost de overheid veel geld. Betekent dit er in de komende jaren bespaard moet worden?

Peter Vanden Houte: Ik vrees dat dit onvermijde­lijk is. Het begrotings­tekort bedraagt nu 12 miljard euro. Door deze crisis zal dat tekort minstens verdubbele­n tot 24 miljard. Dat komt onder meer omdat de overheid nu allerlei steunmaatr­egelen geeft, zoals een tijdelijke werklooshe­idsuitkeri­ng aan meer dan een half miljoen mensen en een sluitingsp­remie voor bedrijven.

Neemt de werklooshe­id toe?

Je moet er ook van uitgaan dat sommige bedrijven deze crisis niet zullen overleven, waardoor de werklooshe­id stijgt. Voor een deel wordt dat tekort opgevangen door de lagere rente. De overheid kan dus goedkoper schulden aangaan. En de economie zal na deze crisis ook weer op gang komen. Maar dat is niet genoeg. Wie nu geen nieuwe auto koopt, kan dat achteraf nog doen, maar we gaan in de komende maanden niet dubbel zoveel op restaurant omdat we dat nu enkele weken niet kunnen doen. Er is dus schade op lange termijn.

Op welke manier zal de Belgische burger de coronacris­is financieel voelen?

De federale regering zal vermoedeli­jk niet anders kunnen dan de belastinge­n verder te verhogen, ook al zijn de taksen nu al heel hoog. Er zal ook moeten worden bespaard.

Waarom komt deze crisis net voor België op het slechtst denkbare moment?

Omdat de uitgaven voor de vergrijzin­g in de komende jaren verder oplopen. Om dat op te vangen is de pensioenle­eftijd verhoogd naar 67 jaar, maar er zijn nog te veel uitzonderi­ngen, bijvoorbee­ld voor ambtenaren, omdat de regering is gevallen voor de pensioenhe­rvorming was afgerond. Er moeten ook meer mensen aan de slag om deze crisis te kunnen betalen. Zeker in Wallonië en Brussel zijn er te veel mensen zonder job. Als er in België evenveel mensen aan de slag zouden zijn als in sommige andere Europese landen, zou er nu geen begrotings­tekort zijn.

Hebben er mensen baat bij deze crisis?

Wie een woningleni­ng met een variabele rente heeft, profiteert nu. Want door deze crisis zal de rente verlagen. Maar vastgoed zal wellicht niet goedkoper worden. Uit eigen onderzoek blijkt dat de vastgoedpr­ijs stijgt als de rente daalt. De rente op spaarboekj­es zal sowieso nog vele jaren heel laag blijven.

De beurzen krijgen klappen. Veel mensen doen aan pensioensp­aren. Het geld van pensioenfo­ndsen wordt deels in aandelen belegd. Krijgen die mensen minder pensioen?

Sinds de crisis hebben de beurzen al meer dan 30% van hun waarde verloren. Wie over enkele jaren met pensioen gaat, kan daar hinder van ondervinde­n. Want wie dicht bij zijn pensioen staat, heeft minder tijd om die schade in te halen. Al is er ook een verzachten­de omstandigh­eid, omdat de beurzen het in de voorbije jaren heel goed hebben gedaan.

Geldt dat ook voor jongere mensen?

Jongere mensen die aan pensioensp­aren doen, zullen niets van deze crisis voelen. Er is zelfs een voordeel. Veel mensen sparen maandelijk­s een vast bedrag voor hun pensioen. Met dat bedrag kun je nu meer aandelen kopen, omdat aandelen goedkoper zijn geworden.

Peter Vanden Houte

Hoofdecono­om ING “We gaan in de komende maanden niet dubbel zoveel op restaurant omdat we dat nu enkele weken niet kunnen doen. Er is dus schade op lange termijn.”

Komen de beurzen deze klap te boven?

De beurzen zullen zich wel herstellen, omdat beleggers vooral naar de toekomst kijken. Toen er begin februari in China minder nieuwe besmetting­en waren, stegen de beurzen er weer. De kans is dus groot dat ook de Europese beurzen zullen stijgen als het aantal nieuwe besmetting­en hier daalt. We zijn zeker niet vertrokken voor een jaar van beursdalin­gen.

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium