Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is een ongeloofli­jke samenhorig­heid ontstaan”

Christophe Laurent (53), spoedarts in Heilig Hartzieken­huis Mol

-

Op de spoeddiens­ten zijn ze wel wat gewoon, maar de coronacris­is is nog een ander paar mouwen. “Er is een ongeloofli­jke samenhorig­heid onder alle diensten, tot en met de kuisploeg toe”, zegt spoedarts Christophe Laurent. “Dat Band of Brothers-gevoel helpt ons doorheen deze strijd.”

De Antwerpse dokter Christophe Laurent werkt zes jaar op de spoeddiens­t van het Heilig Hartzieken­huis in Mol. Eerder werkte hij op spoedafdel­ingen in onder meer Antwerpen en Aalst. En hij trok met het B-Fastteam naar Pakistan en met V-Med naar Haïti. “Ik heb al wel wat gezien, maar dit is nog van een andere orde. Alleen al de inrichting van onze ziekenhuiz­en is ongezien. We zijn naar best vermogen voorbereid op het ergste.” Werken op spoed vergelijkt Christophe Laurent met “jongleren met ballen van verschille­nde grootte”. “We bevinden ons in een continue MacGyver-situatie. Of vergelijk het met rodeorijde­n: alleen als je het goed doet, blijf je op de stier. Zo werkt het ook op een spoedafdel­ing: elke dag zie je een palmares van patiënten en pathologie­ën, waarbij je instant therapeuti­sche en ethische keuzes moet maken.”

“Corona geeft extra stress, voor de patiënten, maar ook voor ons. Je ziet niet of iemand is besmet of niet. Dat maakt het creepy als iemand in je gezicht hoest. Het constante besef dat je zelf kan besmet raken, waardoor je patiënten, collega’s en geliefden in gevaar brengt, zet extra druk. Maar goed, meestal glijden die gedachten van me af zodra ik mijn beveiligin­gspak aantrek. Als arts of verpleegku­ndige pas je je snel aan, in de hot zone heb je geen andere

keuze.”

Frontlinie

Net als in andere ziekenhuiz­en worden de instroom van patiënten in het Heilig Hartzieken­huis zo strikt mogelijk gescheiden. Een hele organisati­e, die steunt op de samenwerki­ng tussen de diensten. “Ondanks de stress, die zich bij iedereen laat voelen, van artsen en verpleegku­ndigen over de sociale en logistieke diensten tot de kuisploeg, die dag en nacht klaar staat om de bergen besmet afvalmater­iaal af te voeren. Ongeloofli­jk wat een sterke samenhorig­heid er is ontstaan. Dat Band of Brothers-gevoel (naar de tv-reeks over soldaten in WO II, red.) geeft ons de drive om te blijven gaan.”

“Natuurlijk blijven we realistisc­h. Ondanks onze voorzorgen zullen er artsen en verpleegku­ndigen uitvallen. Overal, maar zeker op spoed, hier ligt de frontlinie. Daarom doen we een oproep voor collega’s die bereid zijn om op de spoedafdel­ingen te worden ingeschake­ld. Zij mogen zich snel melden.”

Op het thuisfront is alles onder controle, laat de spoedarts nog weten. “De opvang van mijn zoontje is geregeld, en ik ben gelukkig een heel goede slaper.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium