Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We compensere­n het verdriet met veel liefde”

Lies Cannaerts (30), medewerkst­er woonzorghu­is Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg

-

Extra uren, extra aandacht en extra liefde. Maar voor Lies Cannaerts, medewerkst­er in woonzorghu­is Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg, vallen die vele extra’s niet zwaar. “Onze bewoners en hun families zijn voor 100% afhankelij­k van onze zorg, het is dus evident dat ze 24 uur op 24 op ons kunnen rekenen.”

Net als in de andere woonzorgce­ntra gingen de deuren van Ten Kerselaere, waar

117 mensen verblijven, op 12 maart voor alle bezoekers dicht. “Ook de dagverzorg­ing is gesloten. Dat is voor onze 120 clienten een zware dobber. Die mensen wonen nog wel thuis, maar ieder heeft zijn kwetsbaarh­eid. We zijn nagegaan wie van hen kan terugvalle­n op familie, mantelzorg of thuisverzo­rgingsdien­sten. Voor degenen die ons het hardst nodig hebben, proberen we te doen wat we kunnen. Zo hebben we binnen het kortverbli­jf ruimte vrijgemaak­t, zodat de meest kwetsbaren tijdelijk bij ons kunnen blijven.”

Lies en haar collega’s hebben vorige week alle families persoonlij­k opgebeld. “Ik zal de dochters, zonen en partners die nog hoopten hun moeder, vader of partner voor een laatste keer te zien, niet snel vergeten.”

Maar families én bewoners reageren begripvol. “We zien dat onze bewoners hun familie missen, sommigen zijn echt verdrietig. Daarom proberen we het hen zo aangenaam mogelijk te maken, door hen gerust te stellen en het samen extra gezellig te maken. Door gewone, huiselijke dingen te doen, zoals pannenkoek­en bakken, extra verwenmome­nten in te lassen of tijd uit te trekken voor een langere babbel. Het is vooral moeilijk voor de mensen die met geheugenve­rlies kampen. Zij hebben nood aan structuur, en die is nu deels weggevalle­n. Met heel veel liefde en warmte proberen we dat te compensere­n.”

Voorzichti­g

Lies werkt vier vijfde, maar dat doet er nu niet toe. “Ik ben nu echt niet bezig met het aantal gewerkte uren. Vorige week had ik enkele vrije dagen ingepland, maar die heb ik opgegeven. Ik wilde er voor de eerste gesprekken met de families zeker bij zijn. Gelukkig was er altijd opvang voor mijn twee kindjes. Eerst bij familie en vrienden, nu regel ik het met mijn man, die thuis werkt. Het is fijn om te merken hoeveel mensen meeleven en spontaan willen helpen.”

Dat ze de komende weken extra flexibel zal moeten zijn, is geen probleem. “Dat geldt voor alle hulpverlen­ers. Onze bewoners en hun familie zijn volledig afhankelij­k van onze zorg, ze moeten op ons kunnen blijven rekenen. Daarom zijn we zelf super voorzichti­g. Zoals iedereen ben ik ongerust, maar ik zie wel wat elke nieuwe dag brengt. Ik probeer er het beste van te maken en dat heeft me tot vandaag nog geen moeite gekost.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium