Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We sparen onze krachten voor de storm”

Sofie Van Houdt (33), spoedverpl­eegkundige in AZ Turnhout

-

In het AZ Turnhout wordt alles in gereedheid gebracht voor een toestroom van patiënten. “Hoewel we elke 24 uur patiënten binnenkrij­gen met symptomen van het virus, is het nog redelijk rustig. Gelukkig maar, het geeft ons de tijd om onszelf zo goed mogelijk voor te bereiden”, zegt

Sofie Van Houdt, verpleegku­ndige op de spoed in Turnhout.

Sofie Van

Houdt uit Arendonk, mama van drie kinderen, voelt zich helemaal klaar voor de coronastor­m. “We zijn goed voorbereid en ik kan steunen op een topteam, dat geeft een gerust gevoel. Natuurlijk hangt er spanning in de lucht, niemand kan voorspelle­n hoe snel het virus zich zal verspreide­n. De hallucinan­te beelden uit Italiaanse ziekenhuiz­en houden ons extra alert. Iedereen beseft dat dit de stilte voor de storm is. Al goed, het geeft ons de tijd om ons te voorbereid­en en krachten te sparen. Nog elke dag verbeteren we de opvang van coronapati­ënten.” De aanpak van de patiëntens­troom is door de crisis grondig aangepast, zeker op spoed. “Patienten zonder symptomen van het virus, voor wie we vijf bedden en een aparte wachtruimt­e hebben, worden strikt gescheiden van vermoedeli­jke coronapati­ënten. Voor hen hebben we vijftien bedden, maar dat kan snel veranderen als de coronazone wordt uitgebreid. Verder krijgen we nu ook extra ondersteun­ing van collega’s van andere diensten. ”

“In de helft van onze shift wisselen we van het ‘gewone’ gedeelte naar het coronagede­elte. Het is niet haalbaar om acht uur lang bij patiënten met coronasymp­tomen te staan. Een kwestie van onze energie te spreiden. Helemaal ingepakt werken, dat geeft een benauwd gevoel. Als je urenlang een mondmasker draagt, beginnen je neus en oren pijn te doen. Wisselen om de twee uur is ook onmogelijk, omdat we zuinig moeten omspringen met het materiaal.”

Niet angstig

Op de spoed komen continu patiënten met symptomen van corona toe. Maar dat geeft Sofie geen extra stress. “We zijn gewend in contact te komen met ernstige situaties. Ook virale en bacteriële infecties, zoals een hersenvlie­sontstekin­g, zijn ons niet vreemd. Natuurlijk zijn het nu uitzonderl­ijke omstandigh­eden, maar angstig ben ik niet. Anders houd je zo’n job niet vol. Ook bij onze patiënten valt de schrik wel mee. De meest ongerusten zijn degenen die het minst ziek zijn en dénken dat ze corona hebben. De echt zieken houden zich net rustig en zijn blij dat ze in goede handen zijn.”

Nu Sofie’s echtgenoot thuis werkt, is ook de opvang van de kinderen geregeld. Van familie en vrienden krijgt Sofie veel steun. “Ze zijn ongeruster dan ik, maar het doet deugd te horen dat iedereen meeleeft. Op onze oproep om mondmasker­tjes naar het ziekenhuis te brengen, is massaal gereageerd. Hartverwar­mend.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium