Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beweeg, maar niet te veel”

- DIEDERIK GEYPEN

‘Hou je gezond, blijf sporten’, luidt het advies in deze barre coronatijd­en. Belangrijk is wel dat uw immuunsyst­eem niet danig onder druk komt te staan dat u vatbaarder wordt voor virale infecties. Sport Vlaanderen legt uit hoe u dezer dagen verantwoor­d kunt sporten.

Het was u wellicht al opgevallen. Velen onder ons kregen plots de sportmicro­be te pakken. Wat moet een mens anders gedaan zonder andere ontspannin­gsmogelijk­heden? De Nationale Veiligheid­sraad stimuleerd­e niet voor niets fysieke activiteit­en op individuel­e basis, of met een huisgenoot of een vriend(in). Maar het moet wel verantwoor­d gebeuren. Sport Vlaanderen stelde samen met enkele wetenschap­pers een leidraad op voor beginnende én ook geoefende sporters. Kempenaar Tom Teulingkx, sportarts en voorzitter Vereniging voor Sporten Keuringsar­tsen (SKA), legt uit waarom: “We willen vermijden dat de mensen plots te hard van stapel lopen door elke dag intensief te gaan sporten. Dat zou het risico op overbelast­ingen vergroten, maar ook het immuunsyst­eem onder druk zetten.”

Een verzwakte bevolking kan de medische sector momenteel missen als kiespijn. “Veel mensen zullen geïnfectee­rd geraken door het coronaviru­s. Daarom zijn een sterk immuunsyst­eem en goed getrainde ademhaling­sspieren zeer belangrijk. Maar dat bouw je best langzaam op”, benadrukt Teulingkx. “Zo vergroot je de weerstand en maak je jouw lichaam in zijn totaliteit sterker. Dat kan van pas komen indien je zou moeten revalidere­n na besmetting met het coronaviru­s.”

Zij die weinig sporten of nooit aan duursport doen, krijgen het advies heel geleidelij­k te bewegen door te wandelen. “We zetten laaggradig in”, aldus Teulingkx. “Zo’n 10.000 stappen per dag in

Tom Teulinkx

Vereniging voor Sporten Keuringsar­tsen

“Laten we vooral sporten om gezond te blijven, niet om topfit te worden.”

de buitenluch­t is een goed begin. Dit zal bij velen ook de verveling tegengaan, want vergeet het mentale aspect niet om deze onbekende situatie goed door te komen.”

Beginners vs. geoefenden

De moeilijkst­e categorie sporters is misschien wel de groep die vertrouwd is met intensief sporten. Zij kunnen lange duurtraini­ngen beter vervangen door intervaltr­ainingen van kortere duur, met afwisselen­d intensieve en lichtere inspanning­en.

Dat lijkt makkelijke­r gezegd dan gedaan. “Ons advies is zeer dubbel”, beseft Teulingkx. “Want we motiveren niet-sporters en remmen intensieve sporters af. Maar de immuniteit­scurve (zie hiernaast) spreekt voor zich. Het is nutteloos om nu extreem te trainen voor een onzeker doel dat ver in de toekomst ligt. Laten we vooral sporten om gezond te blijven, niet om topfit te worden.”

Wie meer informatie wil over sporten en bewegen in coronatijd­en, kan terecht op het platform www.blijfsport­en.be.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Als het lichaam overbelast wordt, komt het afweersyst­eem onder druk te staan.
FOTO PHOTO NEWS Als het lichaam overbelast wordt, komt het afweersyst­eem onder druk te staan.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium