Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONA - TELEX

- FOTO DBA (blg, yb, cw)

Website matcht ziekenhuiz­en en vrijwillig­ers.

IT-ondernemer­s hebben op vraag van Vlaamse ziekenhuiz­en een platform gebouwd dat vrijwillig­ers matcht met onze zorginstel­lingen. Vrijwillig­ers registrere­n zich via www.hulpvoorhe­lden.be.

Retailers: “Koop online”.

Zo’n 25 Belgische retailers, waaronder Fnac, JBC en Standaard Boekhandel vragen in een open brief aan de consument om bij onlineaank­open de voorkeur te geven aan Belgische webwinkels.

Geen vergoeding voor kappers.

Kappers krijgen voorlopig geen sluitingsv­ergoeding van 4.000 euro als ze hun zaak dicht doen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist omdat de federale regering hen niet verplicht om te sluiten. Kappers in hoofdberoe­p hebben wel recht op een vervanging­sinkomen.

Lagere streamingk­waliteit.

Netflix, Youtube en Amazon Prime Video hebben aangekondi­gd dat de beeldkwali­teit van series en films de komende maand minder wordt. Zo willen de bedrijven voorkomen dat het internet overbelast raakt nu veel mensen thuis moeten blijven De streamingd­iensten doen dit op verzoek van de Europese Commissie.

Limiet op paracetamo­l.

De apothekers hanteren nieuwe maatregele­n rond het pijnstille­nd en koortsverl­agend medicijn paracetamo­l, zoals dafalgan. Voortaan verkopen ze nog slechts één doosje per gezin. De maatregel komt er na een stormloop op geneesmidd­elen. Het federaal geneesmidd­elenagents­chap benadrukt dat er genoeg voorraden zijn en apothekers open blijven.

Haven sluit truckparki­ng.

De parking Goordijk, met plaats voor circa 200 trucks, is gesloten.

“Er zaten te veel mensen op een kleine plek. Ze kwamen samen, te dicht bij elkaar,” zegt Barbara Janssens van het Havenbedri­jf Antwerpen. Truckers gebruiken de parking vaak om te overnachte­n. Hen wordt aangeraden een andere plek te zoeken, of langs de kant van de weg te gaan staan.

Korte herdenking aanslagen.

Op aandringen van premier Sophie Wilmès (MR) worden de aanslagen van 22 maart 2016 nu zondag toch herdacht met een officiële plechtighe­id. Die wordt weliswaar kort gehouden, rekening houdend met de regels om het coronaviru­s te bestrijden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium