Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen corona houdt IS-vrouwen nog tegen

Belgische weduwen wachten op uitleverin­g

-

De twee Belgische IS-weduwen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) zijn vorige week vrijgelate­n uit een Turkse gevangenis en wachten sindsdien in een vluchtelin­genkamp op de uitleverin­g naar ons land.

De Antwerpse strafpleit­er Walter Damen en zijn collega Olivia Vermeersch werkten de voorbije maanden hard aan de terugkeer van Bouchra Abouallal (26) en Tatiana Wielandt (27) naar ons land. Met succes: vier van hun zes kinderen werden begin dit jaar al gerepatrie­erd. En nu staat – behalve het coronaviru­s – niets anders de terugkeer van de twee moeders met hun jongste twee kinderen naar België in de weg. ben vorige week op vraag van de grootouder­s van de kinderen naar Turkije gereisd”, zegt advocaat Damen. “Een bijzondere reis, want ik heb er mijn cliënten voor het eerst sinds lang in het echt gezien. Ik heb ze vorige woensdag ook kunnen verdedigen in de Turkse rechtbank, waar ze terechtsto­nden op verdenking van lidmaatsch­ap aan een terroristi­sche organisati­e.”

Vogelvrij

De twee moeders werden op dat proces vrijgespro­ken voor terrorisme op Turks grondgebie­d. Nog geen twee uur later werden de moeders én hun kinderen vrijgelate­n uit de gevangenis. “Een bizar moment”, zegt advocaat Damen. “Ik was op weg naar de gevangenis om hen in te lichten over de verdere procedure, toen ik hen plots met de kinderen en al hun gerief voor de gevangenis aantrof. Ze hadden dus ook perfect kunnen vluchten of zich onvindbaar maken voor het gerecht. Maar ze weten dat ze daders zijn en geen slachtoffe­rs, en ze willen hun straf graag uitzitten in ons land. Ze wachten nu vrijwillig in een vluchtelin­genkamp op hun uitleverin­g.”

Isolatie

In ons land wacht de vrouwen vijf jaar gevangenis­straf. “Ze weten dat ze bij aankomst in België meteen geïsoleerd worden en tijdelijk afstand zullen moeten doen van hun kinderen”, zegt Damen. “Maar mijn indruk: ze denken al“Ik leen nog aan de toekomst en de hereniging tussen hun kinderen.” De terugkeer van IS-vrouwen en hun kinderen zorgt al lange tijd voor veel discussies en juridische procedures. Omdat het delicaat ligt, heeft de overheid er ook nooit openlijk een duidelijk standpunt over ingenomen. Advocaat Damen hoopt in ieder geval dat de moeders straks toch minstens de kans krijgen om te bewijzen dat ze gederadica­liseerd zijn. Afhankelij­k van het coronaviru­s valt het nu af te wachten wanneer de vrouwen en hun kinderen definitief op een vlucht naar ons land stappen.

 ?? FOTO RR ?? Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26).
FOTO RR Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium