Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw museum Muhka afgeblazen

Vlaamse overheid in overleg voor nieuwe projectopr­oep

-

De architectu­urwedstrij­d om in het hof van beroep in Antwerpen een nieuw museum voor het Muhka te bouwen, is stopgezet. De Open Oproep moet helemaal worden overgedaan.

Het stond nog in het regeerakko­ord en de beleidsbri­ef van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA): dat nieuwe museum voor het Muhka zou er komen. Nu, na een voortrajec­t van ruim vijf jaar, is de architectu­urwedstrij­d afgeblazen.

Op het kabinet-Jambon klinkt het dat “de ambities van het muverander­d zijn” en “dat de noden anders zijn dan hoe ze in de aanvankeli­jke procedure omschreven zijn”.

Dat is een opmerkelij­ke uitspraak. Sinds 2014 zijn er vier uitgebreid­e studies gemaakt, waarin stap voor stap de noden voor een nieuw museum werden afgelijnd. Zelden was in Vlaanderen het programma voor een wedstrijd zo helder geformulee­rd.

Nieuwe projectopr­oep

De wedstrijd verliep via een Open Oproep via de Vlaamse Bouwmeeste­r. In mei vorig jaar werden al vijf kanshebber­s (van de 87 bureaus) aangeduid, maar de jury kon niet kiezen tussen het Britse Caruso St John Architects en het Japanse Sanaa. Antwerps schepen Annick De Ridder (N-VA): “De huidige procedure voor het nieuwe Muhka is stopgezet. We zijn met de Vlaamse overheid in overleg voor een nieuwe projectopr­oep.”

Ganzenbord

Bart De Baere, directeur van het Muhka, betreurt de gang van zaken. “Vlaanderen mag de ambitie hebben om een paar musea op inseum ternationa­al niveau te hebben. Het is als bij een ganzenbord, waar je op een vakje terechtkom­t en een aantal stappen terug moet zetten. Ik heb er vertrouwen in dat er een vervolg komt en dat we ook effectief deze legislatuu­r aan het bouwen zijn.”

 ?? FOTO VIMO ?? Het nieuwe museum zal voorlopig niet worden gebouwd.
FOTO VIMO Het nieuwe museum zal voorlopig niet worden gebouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium