Gazet van Antwerpen Stad en Rand

50 jaar geleden werd Vlaanderen milieubewu­st

- PATRICK VINCENT

Op 21 maart 1970 was Vlaanderen in de ban van Plant een Boom, de eerste grootschal­ige actie voor natuurbeho­ud. Vijftig jaar later is er aan die nood nog niets veranderd.

‘Plant een boom! / Wie kan er nu toch leven zonder groen? / Plant een boom! / Aan natuurbesc­herming moet je doen.’

Leg deze tekst voor aan late vijftigers en prille zestigers en ze zingen spontaan mee. In 1970 kende elk Vlaams lagerescho­olkind het refrein van het liedje van de legendaris­che Nonkel Bob. Het was het themalied van de Plant een Boom-dag van 21 maart 1970. Die dag kende Vlaanderen zijn eerste opstoot van milieubewu­stzijn. En dat kwam zo.

Kaalslag

In het voorjaar van 1969 liet Jos De Saeger, minister van Openbare Werken, duizenden bomen vellen langs de kant van de drukste wegen, vooral in de provincie Antwerpen. Een jaar eerder waren er in ons land 124 doden gevallen nadat ze tegen een boom waren gereden. De Saeger zei in het parlement: “Voor mij is een mensenleve­n meer waard dan honderd bomen.”

Het werd een kaalslag. De mensen schrokken. Was dit wel de bedoeling? En waarom mochten al die verkeers- en lichtpalen wél blijven staan? De druppel was het programma Boomalarm op de BRT eind 1969. Voor het eerst zagen honderddui­zenden mensen hoe erg het was. Onze recensent schreef: “De tv-uitzending veroorzaak­te bij vele mensen een psychologi­sche schok. Het Vlaamse land is aardig op weg om een stenen woestenij te worden.”

Miljoen nieuwe bomen

Het verzet groeide, vooral bij de jeugdbeweg­ingen, en kwam in een stroomvers­nelling toen de BRT 21 maart 1970 uitriep tot Plant een Boom-dag. Het doel: één miljoen nieuwe bomen. Daarvoor moesten elke gemeente en provincie een actieplan opstellen en werd van de één miljoen Vlamingen met tuin verwacht dat ook zij hun steentje bijdroegen. Gazet van Antwerpen schaarde zich mee achter de actie. “In amper vijf jaar tijd is Vlaanderen een stuk lelijker geworden”, schreef Johan Staes in een editoriaal. “Nu moeten we de schade herstellen waar het nog mogelijk is. Bomen zijn in dit geïndustri­aliseerde en verkavelde land de schildwach­ten van onze gezondheid.”

Feestelijk­e sfeer

Op 21 maart schoot heel Vlaanderen in actie. Overal heerste een feestelijk­e sfeer. De openbare radio én de televisie brachten de hele dag nieuwsflit­sen. Onder andere vanuit Mechelen waar minister Jos De Saeger, onder de schimpsche­uten van omstaander­s, ook twee bomen plantte. ’s Avonds programmee­rde de BRT een rechtstree­kse tv-uitzending met de titel Boom-e-rang. Gaston Berghmans en Bob Van der Veken speelden ‘boombewust­e’ sketches. Iedereen zat die avond voor de buis, want daarna volgde het Eurovisie Songfestiv­al, dat jaar gewonnen door het Ierse schoolmeis­je Dana. Tussen 250.000 en 300.000 bomen werden er die dag in Vlaanderen geplant door gemeenteen provincieb­esturen, lazen we maandag in de Gazet. Een druppel op de hete plaat? Mogelijk wel. De verdere betonnerin­g van Vlaanderen werd er niet mee afgeremd. Maar sinds die eerste lentedag van 1970 groeide wel het milieubewu­stzijn. In Merksem, Sint-Job-in-‘t-Goor en Westerlo ontstonden aktiekomit­eiten, later kwamen er vereniging­en als de Groene Fietsers en Red de Voorkempen en in 1979 deed Agalev, de voorloper van Groen, mee aan de verkiezing­en.

Voor herhaling vatbaar

Vijftig jaar na die historisch­e dag in 1970 staan het milieu en het klimaat meer dan ooit op de politieke en maatschapp­elijke agenda. Bart Somers, Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur, pleitte ervoor dat elke gemeente één boom per inwoner moet aanplanten. De overheidso­rganisatie Bos+ pleit zelfs voor tien miljoen bomen. Die plannen zijn volgens professor Bosecologi­e Roeland Samson van de UAntwerpen niet onrealisti­sch. “Op zich kunnen tien miljoen bomen er makkelijk bij in Vlaanderen, zeker als ook particulie­ren zich mee achter het initiatief scharen. En dat is een probleem, want op dit moment verdwijnen er bij privéperso­nen nog steeds meer bomen dan er bijkomen. Een nieuwe klacht die je vaak hoort is dat het bladerdak van een boom in de weg staat van de zonnepanel­en op het dak. Maar met een beetje goede wil en aanmoedigi­ng van de overheid moet ons dat lukken.”

 ?? FOTO RR ?? Bij het begin van de lente, 21 maart 1970, werden voor de eerste maal op grote schaal boomplanta­cties gehouden in heel Vlaanderen.
FOTO RR Bij het begin van de lente, 21 maart 1970, werden voor de eerste maal op grote schaal boomplanta­cties gehouden in heel Vlaanderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium