Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Horrorschi­p ligt al een jaar aan de ketting

HAVEN De Basel Express zal openbaar worden verkocht

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Zaterdag exact een jaar geleden kwam in Antwerpen de Basel Express toe. Het rampschip kende talloze veiligheid­sgebreken, had beschimmel­d voedsel aan boord en het personeel werd niet correct verloond. “Het schip wordt openbaar verkocht”, zegt het Havenbedri­jf, dat intussen beslag kon laten leggen op het schip.

31 inbreuken op veiligheid­sregels, waardoor het schip eigenlijk niet meer mocht varen, maar ook legionella in de watertank, rottend vlees aan boord en personeel dat niet goed betaald werd, maakte van de Basel Express een waar rampschip.

Het mocht eigenlijk de vorige haven niet uitgevaren zijn, maar de Basel Express glipte door de mazen van de controles, en bereikte exact een jaar geleden onder Panamese vlag toch de Antwerpse haven.

Aan de ketting

Daar vloog het vrij snel aan de ketting en mocht het dus niet meer verder varen. Twee keer eigenlijk, zei men bij de FOD Mobiliteit. Een keer voor de technische inbreuken en een keer voor de slechte hygiëne. “De omstandigh­eden aan boord waren dermate slecht”, oordeelde de topman. De zeventien bemannings­leden zaten een tijdlang vast op hun schip, niet wetend waarheen. De kapitein? Die was volgens vakbondsin­specteur Marc Van Noten gaan lopen. Na akkoord van onder meer de Dienst Vreemdelin­genzaken konden ze uiteindeli­jk het land in, om te worden gerepatrie­erd.

De Basel Express lag destijds aangemeerd aan kaai 124 in het Albertdok. Intussen ligt het verder te verkommere­n in het Vijfde havendok en is het rampschip veel meer een spookschip. Wat moet er nu een jaar na aankomst mee gebeuren?

Eigenaar houdt handen ervan af

“De eigenaar van het schip heeft zich niet meer gemeld en zou zelfs niet meer bestaan”, stelt Gert Ickx van het Havenbedri­jf. “Het bewarend beslag van diverse schuldeise­rs op de Basel Express geldt nog steeds. Het Havenbedri­jf heeft ondertusse­n met een gerechteli­jke procedure zelf een uitvoerend beslag kunnen leggen op het schip, met het oog op een openbare verkoop. Die was in principe binnen afzienbare tijd gepland, maar door de huidige coronacris­is kan dat mogelijk enige vertraging oplopen.”

Verschrote­n

Waar zal het schip dan uiteindeli­jk belanden? “Het zou miljoenen kosten om het schip opnieuw zeewaardig te maken”, meent Marc Van Noten nog. “Dat gaat niemand doen. Wellicht zal het worden verschroot. Met die opbrengst kan dan het achterstal­lig loon worden betaald. De bemanning krijgt voorrang op andere schuldeise­rs.”

Maar ook het Havenbedri­jf heeft wellicht heel wat kosten, zoals sleepkoste­n, aanmeerkos­ten en beveiligin­g. Het is vooralsnog onduidelij­k of een openbare verkoop genoeg kan opbrengen om voor alle schuldeise­rs de kosten te vergoeden.

In 2017 nog werd de in beslag genomen City Of Antwerp openbaar verkocht. Een koper betaalde 2,26 miljoen euro, al zou dat schip toen wel opnieuw in de vaart worden gebracht.

 ?? FOTO BFM ?? De Basel Express ligt vandaag nog in de Antwerpse haven, wachtend op een openbare verkoop.
FOTO BFM De Basel Express ligt vandaag nog in de Antwerpse haven, wachtend op een openbare verkoop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium