Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Postbode te paard in familievri­endelijke fantasy

-

Na het boek en de film is de Nederlands­e klassieker De brief voor de koning nu ook een Netflixree­ks. Het verhaal wordt dan wel in het Engels gebracht, maar speciaal voor onze noorderbur­en telt The Letter for the King enkele Nederlands­e acteurs. Ook Bpost zal content zijn: de hoofdrol is weggelegd voor een koerier.

Moest The Letter for the King zich in onze tijd afspelen, zou het verhaal van de Nederlands­e Tonke Dragt snel uitverteld zijn. Mailtje of WhatsApp-berichtje sturen en klaar. Maar dat is, gelukkig voor Netflix, niet het geval. In deze nieuwe zesdelige reeks moet een geëncrypte­erde boodschap fysiek van het ene naar het andere koninkrijk gebracht worden. De afzender is Prince Viridian (Nederlande­r Gijs Blom). Als leider van het verenigd leger van de koninkrijk­en Unauwen en Dagonaut voert hij oorlog tegen het magische koninkrijk in het zuiden, Evillan. Hij heeft echter nog andere sluwe plannen, waarvoor hij verschille­nde brieven heeft uitgezonde­n naar zijn handlanger­s. Een daarvan is onderschep­t en in handen gekomen van Tiuri (Amir Wilson uit His Dark Materials), die de opdracht heeft gekregen, u raadt het al, de brief naar King Fairan van Unauwen te brengen. Gelukkig is er niet bijbetaald voor express-levering en heeft hij tijd tot de volgende vollemaan voor zijn bezorging.

Tiuri is eigenlijk een vluchtelin­g uit Evillan, die geadopteer­d werd door een edelman (David Wenham uit The Lord of the Rings) en nu opgeleid wordt tot ridder. Hij vecht echter als een gevulde eend – niet onze woorden, maar die van zijn leraar – en lijkt dus niet de meest voor de hand liggende keuze voor dit avontuur. Maar zoals het hoort in een fantasyree­ks is er een profetie die spreekt over the chosen one, en die rol van uitverkore­ne lijkt wel weggelegd voor deze underdog.

De echte held van het verhaal is Ardanwen, een nogal bijzonder paard dat Tiuri vergezelt op zijn tocht en meer dan eens zijn hachje redt. Tiuri krijgt nog meer gezelschap op weg naar de koning. Zo is er Lavinia (Ruby Serkis, dochter van Andy Serkis, die ook haar vader speelt in de reeks) die niet van plan is de rol van jonkvrouw in nood op zich te nemen. Ook Tiuri’s collega-schildknap­en gaan mee op pad. Gebaseerd op een jeugdboek en met een cast van grotendeel­s twintigers richt The Letter for the King zich op een jong publiek. Verwacht dus geen massa’s bloed of de ene na de andere onthoofdin­g. Het is fantasy voor de hele familie.

Leuk extraatje: de internatio­nale cast telt ook een Vlaming. In de eerste aflevering kan u op zoek naar Jan Bijvoet, die later dit jaar ook zijn opwachting maakt in de eerste Belgische Netflixree­ks Into The Night.

The Letter for the King, nu op Netflix

 ?? FOTO NETFLIX ?? The Letter for The King: in het fantasygen­re hebben ze geen WhatsApp.
FOTO NETFLIX The Letter for The King: in het fantasygen­re hebben ze geen WhatsApp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium