Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Essentieel dat onze ondernemer­s deze coronacris­is overleven” “Tevreden met deze maatregele­n”

Stad zet 50 miljoen opzij in fonds en lanceert maatregele­n om lokale economie te steunen

- SACHA VAN WIELE

Het stadsbestu­ur heeft een pakket maatregele­n klaar om de lokale economie te ondersteun­en tijdens de coronacris­is. “We reserveren voor deze inspanning­en 50 miljoen euro in een apart fonds”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Middenstan­d.

De maatregele­n om de verspreidi­ng van het coronaviru­s in te perken, raken vooral zelfstandi­gen, ondernemer­s en vereniging­en. De meerderhei­d van de winkels moet de deuren gesloten houden. “Op korte termijn stelt de stad een pakket fiscale maatregele­n voor die het ondernemer­s mogelijk maken het hoofd boven water te houden”, zegt Kennis. “Het is essentieel dat ze deze crisis overleven. We hebben maatregele­n voor alle sectoren op maat uitgewerkt. We reserveren 50 miljoen euro in een apart fonds.”

Zelfstandi­gen en ondernemin­gen krijgen een reeks belastinge­n en retributie­s voor het tweede kwartaal van het aanslagjaa­r 2020 niet aangereken­d, onder meer de belasting op horeca, overnachti­ngen in toeristisc­he logies, op vestiginge­n, op exploitati­evergunnin­gen van taxidienst­en en op standplaat­sen van openbare markten.

Er wordt een principiee­l recht toegekend aan schuldenaa­rs op een afbetaling­splan voor de aanslagjar­en 2019 en 2020, met een gespreide aflossing over de jaren 2020 en 2021.

De stad betaalt opdrachtne­mers binnen de vijftien dagen na ontvangst van de factuur en zet maximaal in op onmiddelli­jke betaling.

Het vastgoedbe­drijf Vespa ver

Nico Volckeryck, Antwerps directeur van de zelfstandi­genorganis­atie NSZ, is tevreden met de maatregele­n die de stad neemt om de lokale economie te ondersteun­en. “Veel maatregele­n die nu worden genomen, hebben we zelf voorgestel­d. Alleen spijtig dat parkeren in Antwerpen niet tijdelijk gratis wordt. Een winkeliers­vereniging kan 5.000 euro van de stad krijgen om initiatiev­en te organisere­n. Alleen moeten de winkeliers dan zelf een even grote som op tafel leggen. We hadden voorgestel­d om die eigen bijdrage even te laten vallen, maar ook hier ging de stad niet in mee.” NSZ is blij met het schrappen van een reeks taksen. “Het belangrijk­ste is wel dat de Antwerpena­ars worden gesensibil­iseerd om vooral lokaal te kopen via onder meer e-commerce.” huurt heel wat stadspatri­monium aan winkels, horeca en bedrijven. De stad scheldt de vorderinge­n kwijt op verhuringe­n, concessies, tijdelijke terbeschik­kingstelli­ngen aan zelfstandi­gen, vereniging­en en ondernemin­gen. Dit geldt voor de periode die de Nationale Veiligheid­sraad inlast plus één maand met een afronding naar boven op maandbasis. “Als stad zijn we een belangrijk­e verhuurder en als goede huisvader moeten we de problemen van onze huurders oplossen”, zegt Fons

Duchateau (N-VA), schepen van Patrimoniu­m en voorzitter van Vespa. “Ik hoop dat deze maatregel andere verhuurder­s inspireert om hun verantwoor­delijkheid op te nemen.”

STARTUPS

De huur die start-ups en scale-ups in The Beacon, BlueChem en StartupVil­lage betalen, wordt vanaf 1 april twee maanden gehalveerd. Claude Marinower (Open Vld), schepen van Economie en Innovatie: “De geplande verhoging van de huurprijs voor sommige huurders in StartupVil­lage wordt minstens tot 1 juni uitgesteld.”

RIVIERCRUI­SES

Als een riviercrui­se annuleert, betaalt het bedrijf slechts 25% van het liggeld in plaats van de normale kosten voor annulatie van 50%. De betaalde 25% wordt bovendien in mindering gebracht indien de rederij opnieuw boekt in de tweede jaarhelft of in 2021.

RENOVATIE

“Met het oog op een doorstart van onze retailsect­or wordt uitzonderl­ijk een verhoogde toelage toegekend aan handelaars die hun winkelpand willen renoveren in het tweede, derde en laatste kwartaal van 2020”, zegt Kennis.

INFORMATIE

De stad biedt ondernemer­s een platform met serviceger­ichte antwoorden aan op alle vragen die ze hebben: www.ondernemen­inantwerpe­n.be/ corona. Dat platform wordt elke dag geüpdatet.

Op een online marktplaat­s kunnen Antwerpena­ars zien hoe ze elkaar, maar ook hun lokale ondernemer­s kunnen helpen via onder meer online aankopen, nieuwe leveringsm­ogelijkhed­en en cadeaubons.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Horeca-uitbaters blijven dicht, hun terrassen moesten ze inpakken. Maar het is niet de bedoeling dat ze helemaal inpakken, zegt de stad.
FOTO JAN VAN DER PERRE Horeca-uitbaters blijven dicht, hun terrassen moesten ze inpakken. Maar het is niet de bedoeling dat ze helemaal inpakken, zegt de stad.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium