Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corona, het is crimineel

-

Tijdens deze coronacris­is hebben heel wat mensen het niet makkelijk. Denk aan zorgverlen­ers, bewoners van rusthuizen die geen bezoek meer mogen ontvangen, rekkenvull­ers in de supermarkt... De lijst is eindeloos. Maar er is nog een deel van de bevolking voor wie het momenteel barre tijden zijn: criminelen.

In Italië werden er bijvoorbee­ld dankzij het virus verschille­nde leden van de maffia opgepakt. Zo was er een ondergedok­en godfather die zich uiteindeli­jk toch verplicht zag om een uitstapje naar de supermarkt te maken. Op de terugweg werd hij staande gehouden door de carabinier­i – men moet er over de nodige papieren beschikken om buiten te komen – die hem meteen herkenden en in de boeien sloegen. Een collegamaf­fioso overkwam hetzelfde toen de man geen goede verklaring kon geven waarom hij in zijn pyjama bovendien, met de auto aan het rijden was en de politie daarop een royale hoeveelhei­d cannabis onder de autozetels aantrof. Tijdens een corona-gerelateer­de grenscontr­ole in het Duitse Trier werd dinsdag dan weer een Belg opgepakt tegen wie een internatio­naal aanhouding­sbevel liep omdat hij deel zou uitmaken van een terroristi­sche groepering – hij werd al sinds 2008 gezocht.

Ook in Antwerpen gaat het criminelen tegenwoord­ig niet voor de wind. Denk aan de uitbaters van de vele ‘theehuizen’ op de Turnhoutse­baan. Als hun zaak al niet eerder wegens overtredin­gen van de drugswetge­ving door de politie werd verzegeld, moesten ze wat later toch – net zoals de bonafide horeca – verplicht de deuren sluiten.

Mijn favoriete verhaal speelde zich onlangs in de Begijnenst­raat af. Blijkbaar was de bezoekproc­edure in de gevangenis niet bepaald waterdicht want sinds de bewoners geen gasten meer mogen ontvangen, kampen velen van hen plots met een acuut gebrek aan drugs. Creatieve criminelen vroegen dan maar aan een kameraad, of een technisch werkloze theesalonu­itbater, om een voorraadje over de muur te gooien. Zo werden er woensdag maar liefst vier mensen betrapt terwijl ze met een goedgevuld­e tennisbal of mandarijn (!) in de aanslag stonden.

De heren kregen waarschijn­lijk meteen een uitgebreid­e rondleidin­g door de gevangenis. Hopelijk werden ze op voorhand grondig gefouillee­rd.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium