Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alcohol voor handgel in plaats van whisky

Brouwer-stoker Guy Pirlot schakelt over

- KRISTIN MATTHYSSEN

U hebt het vast al gemerkt: bij de meeste apothekers is geen ontsmettin­gshandgel meer te koop, omdat ze geen alcohol meer ter beschikkin­g hebben. Guy Pirlot (64) van de gelijknami­ge brouwerij-stokerij uit Zandhoven is daarom in zijn stookinsta­llaties voor whisky nu zuivere alcohol aan het stoken om lokale apothekers te bevoorrade­n.

De voorbije weken maakten de apothekers zelf ontsmettin­gsgels of spuitbusje­s om de handen te ontsmetten. Maar omdat de essentiële grondstof, alcohol, ontbreekt, moeten ze klanten nu teleurstel­len. De voorbije dagen kreeg Guy Pirlot, die naast de bieren van Kempisch Vuur ook whisky van Kempisch Vuur stookt, de vraag van een aantal apothekers of hij pure alcohol kan maken. “Scheikundi­g kan dat perfect in mijn installati­es. Whisky wordt gemaakt van graan, maar alcohol kan je stoken van suiker en water. Maatschapp­elijk ondernemen is nu belangrijk. Ik ga de alcohol leveren voor de kostprijs van ingrediënt­en en energie. Mijn werkuren tel ik niet”, vertelt Guy Pirlot. “Ik kan 25 liter alcohol per keer stoken. Het proces duurt drie uur. Bij de suikeroplo­ssing voegen we gist die de suikers omzet in alcohol. Wat je dan krijgt is een vloeistof met ongeveer 10 à 15% alcohol. Via destillati­e haal je de alcohol vervolgens uit het water zodat je een vloeistof met 75% alcohol krijgt. Dat moet dan nog eens een week gisten in de tanks die ik normaal voor het bierbrouwe­n gebruik, wat geen probleem is, omdat alle horecazake­n toch gesloten zijn. De tanks staan dus toch leeg.”

Guy Pirlot is normaal altijd vanaf 5.30u ’s morgens in zijn brouwerij-stokerij aanwezig en maakt zich sterk 150 liter per dag alcohol te kunnen stoken. Omdat het verder gisten nog een week duurt, neemt het enige tijd in beslag. “Maar ik had nog voorraden en ga vandaag al bij de eerste apotheker leveren. Ik kreeg al aanvragen van firma’s, maar voorlopig wil ik mij concentrer­en op de apothekers die mij al benaderd hebben vanuit Zandhoven, Zoersel en Herentals. Ik zal de alcohol leveren in bidons van twintig liter. De apothekers zelf moeten de alcohol nog denaturere­n of ondrinkbaa­r maken. Dat doen ze door er ether aan toe te voegen.” Normaal moet er per liter alcohol 30 euro accijnzen worden betaald. “Maar omdat het om een noodsituat­ie gaat en er schaarste is, moeten er geen accijnzen worden aangereken­d. Anders worden de handgels te duur. Douane en Accijnzen vereenvoud­igt speciaal tijdelijk de procedure. Normaal mogen apothekers geen alcohol recht van de stoker aanvaarden, maar nu dus wel. Nood breekt wet.”

Guy Pirlot

Stoker “Scheikundi­g kan ik in mijn installati­es perfect pure alcohol stoken. Whisky wordt gemaakt van graan, maar alcohol kan je stoken van suiker en water.”

 ?? FOTO MIA UYDENS FOTO ZOEMIN ?? Guy Pirlot van brouwerij-stokerij Pirlot vult de alcohol af in bidons van twintig liter voor apothekers uit de buurt.
FOTO MIA UYDENS FOTO ZOEMIN Guy Pirlot van brouwerij-stokerij Pirlot vult de alcohol af in bidons van twintig liter voor apothekers uit de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium