Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene verblijfzo­nes, extra openbaar vervoer en elektrisch­e deelfietse­n

DEEL 2: Hoe Brussel de komende tien jaar vijftig wijken autoluw wil maken

- PATRICK VAN DE PERRE

Vijftig Brusselse wijken in tien jaar autoluw maken. En het aantal auto’s in diezelfde periode met een kwart doen dalen, terwijl de hoeveelhei­d fietsers moet verviervou­digen. Dat zijn de meest opvallende plannen in Be Good Move. Dat is het mobiliteit­splan van het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest dat begin maart werd goedgekeur­d.

Het mobiliteit­splan moet zorgen voor een verminderi­ng van het autoverkee­r met 35% op de lokale wegen. Voor de hoofdwegen is een daling van het autoverkee­r met 10% becijferd. Minder auto’s moeten niet alleen voor minder verkeer in de wijken zorgen, maar ook voor meer levenskwal­iteit en een herbestemm­ing van de openbare ruimte.

“Er wordt vaak gezegd dat we in Brussel een flinke inhaalbewe­ging moeten maken en dat klopt”, zegt de Brusselse minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). “Dat is wat we nu gaan doen. Ik heb gemerkt dat zowel bij de politiek als bij de bevolking de geesten rijp zijn om ons op een andere manier te verplaatse­n.”

In de Brusselse gemeente Elsene loopt al sinds 2018 een project dat ervoor zorgt dat een flink deel van de wijk een stuk autoluwer geworden is. Het is een soort van blauwdruk voor wat in de rest van Brussel gaat volgen. Ook in het centrum van de stad is er ondertusse­n een nieuwe voetganger­szone die grotendeel­s autovrij is.

De zone omvat een groot deel van de Anspachlaa­n, het de Brouckèrep­lein, het Beursplein en het Fontainasp­lein. In het gebied is de aanleg van meer dan drieduizen­d vierkante meter groene ruimte met wandel- en verblijfsz­ones gepland.

Stap vooruit

Brusselaar Jorn Peeters, die in het gebied twee cafés uitbaat, ziet vooral voordelen in het plan om wijken in de hoofdstad autovrij te maken.

“In onze buurt is de voetganger­szone al een tijdje geleden ingevoerd bij wijze van proef. In het begin was het wel even wennen en in sommige gevallen moest er gezocht worden naar praktische oplossinge­n om winkels en horeca te bevoorrade­n. Wat dat betreft zou de periode dat er geleverd mag worden iets langer mogen zijn. Maar alles bij elkaar is het autovrij maken van het gebied een flinke stap voorruit”, zegt Jorn Peeters. Veel handelaars en omwonenden waren aanvankeli­jk terughoude­nd toen de stad Brussel de voetganger­szone bij wijze van proef invoerde. “Maar ondertusse­n is dat veranderd. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze voetganger­szone. Je ziet steeds vaker dat mensen samenkomen om iets te doen en ook voor de horeca is het een stuk leuker geworden.” De grote winst is volgens Jorn Peeters dat de Anspachlaa­n onderbroke­n is. “Er is een pak minder verkeer. Misschien wel vooral van automobili­sten die hier niet moeten zijn. De Anspachlaa­n was lang een soort van stedelijke snelweg die gebruikt werd om snel van het zuiden naar het noorden van de stad en omgekeerd te rijden.”

Dat de Brusselse regering vijftig wijken autoluw- en vrij wil maken juicht Jorn Peeters toe. “Het zal ervoor zorgen dat veel drukbevolk­te wijken een stuk leef baarder en verkeersve­iliger worden. Het is ook positief dat de regering ervoor gekozen heeft om de wijken aan te pakken en de meeste drukke assen open te houden. Zo kan het verkeer in principe vlot blijven rijden.”

Streven naar 10% fietsers in het gewest

Brusselse minister voor Mobiliteit (Groen) “Brussel moet een flinke inhaalbewe­ging maken. Ik heb gemerkt dat zowel bij de politiek als bij de bevolking de geesten rijp zijn om ons op een andere manier te verplaatse­n.”

Zoals Gazet van Antwerpen vorige week al schreef, investeert het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest fors in openbaar vervoer. Dat moet ervoor zorgen dat er een aantal tram- en metrolijne­n bijkomen en enkele zwarte punten wat betreft doorstromi­ng verdwijnen. Ook op de fiets wordt de komende jaren fors ingezet. “Door meer mensen op de fiets te krijgen, kunnen we de volgende jaren de meeste winst maken. Vooral op de relatief korte trajecten. Dat betekent dat we het aantal fietspaden fors gaan uitbreiden en meer gaan investeren in elektrisch­e deelfietse­n. Dat is nodig, want Brussel kan op sommige plekken flink heuvelacht­ig zijn. En dan zijn gewone fietsen geen optie”, zegt Elke Van den Brandt.

De ambitie is om het aantal fietsers de volgende jaren te verdrievou­digen in het gewest en te verviervou­digen binnen de verschille­nde wijken. In het hele gewest wordt verwacht dat het aantal verplaatsi­ngen met de fiets 10% gaat uitmaken van alle mobiliteit. Meer lokaal moet dat 15% worden. Ook op stappen wordt in het Brussels mobiliteit­splan ingezet. “We zien nu al dat meer mensen kortere afstanden te voet afleggen en vaak blijkt dat dit de meest efficiënte manier is. Daarom wordt er de volgende jaren flink geïnvestee­rd in het openbaar domein. Dat moet leiden tot betere voetpaden en blinde plekken worden weggewerkt”, zegt Elke Van den Brandt.

In het mobiliteit­splan is het de ambitie om aanzienlij­k meer mensen korte verplaatsi­ngen – minder dan twee kilometer – te voet of met de fiets te laten doen. De schatting is dat 56% van de Brusselaar­s over een aantal jaren dit zal doen.

 ?? FOTO BELGA ?? De actie waar alles mee begon: ‘picnic the streets’. Brusselaar­s bezetten in 2014 het plein voor de Beurs. Het Brusselse stadsbestu­ur besliste niet veel later om een autovrije zone in te voeren.
FOTO BELGA De actie waar alles mee begon: ‘picnic the streets’. Brusselaar­s bezetten in 2014 het plein voor de Beurs. Het Brusselse stadsbestu­ur besliste niet veel later om een autovrije zone in te voeren.
 ?? FOTO AMG ?? De Brusselse voetganger­szone begint er de laatste jaren steeds aangenamer uit te zien.
FOTO AMG De Brusselse voetganger­szone begint er de laatste jaren steeds aangenamer uit te zien.
 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? De Anspachlaa­n in 2015, in de laatste weken vooraleer wagens er geweerd zouden worden.
FOTO DIETER TELEMANS De Anspachlaa­n in 2015, in de laatste weken vooraleer wagens er geweerd zouden worden.
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium