Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen aan de puzzel

Lekker ouderwetse spelvorm houdt u drijvende in een zee van vrije tijd

- GREG VAN ROOSBROECK

Uitzonderl­ijke tijden vragen om een uitzonderl­ijk Doen!-nummer. Deze week uiteraard geen podium- of concerttip­s, wel wat meer inspiratie om dat gedwongen verblijf in uw kot te overleven. Blijf gezond!

Daar zit u dan aan de salontafel, in zachte lockdown. Het vuilnis heeft u al drie keer buitengeze­t. U weet precies hoeveel bomen er in het park staan. En de apotheker heeft wel wat beters te doen dan te keuvelen over het weer. Dan maar teruggrijp­en naar een lekker ouderwetse klassieker: de legpuzzel. Enkele richtlijne­n bovenop die van de Nationale Veiligheid­sraad.

Kies voor een groot exemplaar

Wat dacht u van een gust van 42.000 stukjes, goed voor een oppervlakt­e van 7,5 op 1,5 meter? U weet maar nooit hoelang ze u nog binnen houden. Het monster heet Rond de wereld en bestaat uit zeven werelddele­n van telkens zesduizend stukjes. Bedoeling is dat u het Vrijheidsb­eeld in New York in elkaar past, naast de Big Ben in Londen en nog van dat internatio­nale fraais. Een Nederlande­r heeft er vorig jaar tien maanden over gedaan om het ding in elkaar te krijgen. Met af en toe dagen van 7u ’s ochtends tot 23u ’s avonds. Voor het laatste stukje heeft hij zijn moeder uitgenodig­d. Maar daar moet u op dit moment niet eens aan denken.

Ken uw geschieden­is

Waarover moet een mens het zoal hebben tijdens een lockdown? U maakt niks mee, want u mag nergens naartoe. En van het woord ‘coronaviru­s’ alleen al krijgt u stilaan koorts. De ontstaansg­eschiedeni­s van de legpuzzel dan maar. Minder spannend, maar wel iets waarmee u nog indruk kan maken aan de toog, euh, keukentafe­l. Daar kunt u bijvoorbee­ld zeggen dat de eerste puzzels al in de achttiende eeuw gelegd werden. In Engeland kwam toen ene John Spilsbury op het ongewone idee om een wereldkaar­t op een plank te plakken en de landsgrenz­en eruit te zagen. John Spilsbury dus. Het is eens wat anders in het weekend dan Vincent Kompany.

Weet waar het woord vandaan komt

Volgens Oxford Learner’s Dictionari­es is een puzzel a picture printed on cardboard or wood, that has been cut up into a lot of small pieces of different shapes that you

have to fit together again. En dan heeft het woordenboe­k het over een jigsaw puzzle.

Die term werd zo’n honderd jaar geleden voor het eerst gebruikt omdat een puzzel gefabricee­rd werd door te zagen met een figuurzaag (een jigsaw, in het Engels). Voor ze in onze contreien de Engelse term overnamen, spraken ze over legkaarten. Opnieuw om mee te imponeren. Maar wees spaarzaam met uw kruit: morgen wacht opnieuw een dag in de woonkamer. En dan nog een, en nog een, en nog een...

Ga voor monumenten ver weg

U heeft het intussen wel gehad met de bakstenen voorgevel van uw overbuur. En die stijve sanseveria voor zijn raam. Om niet te spreken van de vergeelde kanten gordijnen die hij zelfs met te veel vrije tijd weigert in de wasmachine te pleuren. Toch zal u er nog een tijdje op moeten kijken. Dus kiest u best voor een legpuzzel met een fraai vergezicht, al dan niet met een iconisch monument in het midden van het landschap. De Golden Gate Bridge in San Francisco bijvoorbee­ld, of Slot Neuschwans­tein in Beieren. Zo bent u toch een beetje tussen de Belgische bakstenen uit.

Kies familiaal

Anno 2020 hoeft u het niet alleen te doen met virtuoze vergezicht­en. U kunt ook een zelfgemaak­te foto omtoveren tot puzzel; u kan zo’n fotopuzzel bestellen op verschille­nde sites. Tot een paar duizend stukjes zelfs, met dezelfde heldere kleuren en perfecte pasvorm van een gewone puzzel. Iets zegt ons dat zelfs de meest hardleerse workaholic na zeven dagen thuiszitte­n wel weer weet hoe zijn vrouw eruitziet. Een portret van haar in elkaar puzzelen, moet dus nog wel lukken. Of ga voor foto’s van op restaurant, café, een festival of zelfs de foto van die ene keer toen vaderlief met het hele gezin ging shoppen op de Meir. Toen gruwde hij ervan, morgen kwijlt hij erop.

En doe eens driedimens­ionaal ook

Die platte puzzels zijn lekker ouderwets. Maar waar legt u ze allemaal, na een paar weken opgelegde opsluiting? Op een bepaald moment zal u in de hoogte moeten gaan werken. En dan komt een driedimens­ionale puzzel even handig van pas als een pizzakoeri­er tijdens een lockdown. U heeft ze in alle vormen, kleuren en maten. Er bestaan voetbalsta­dions, zoals Santiago Bernabéu van Real Madrid (83 stukjes) en het Etihad Stadium van Manchester City (139 stukjes). Hij tevreden, want hij heeft nog een beetje voetbal in het leven. Zij tevreden, want hij brult niet bij gebrek aan doelpunten. Graag gedaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rond de wereld, een monster van 42.000 stukjes dat 7,5 op 1,5 meter meet.
Rond de wereld, een monster van 42.000 stukjes dat 7,5 op 1,5 meter meet.
 ??  ?? Maak een fotopuzzel van uw eigen mooiste herinnerin­gen.
Maak een fotopuzzel van uw eigen mooiste herinnerin­gen.
 ??  ?? Santiago Bernabéu in 83 3Dblokjes.
Santiago Bernabéu in 83 3Dblokjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium