Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk tijd om...

Even geen concert, theater of bioscoopbe­zoek dezer dagen. Maar ook thuis kan je jezelf bezig houden. Duik in een boek, dompel je onder in een serie of... doe een klus waar je anders nauwelijks de tijd voor vindt. De voldoening achteraf is des te groter!

- ILSE DEWEVER

...dat fotoalbum samen te stellen

Je hoeft geen duur fototoeste­l meer bij de hand te hebben om mooie kiekjes te schieten. Daarom heb je er ook zoveel… op je gsm. Dit is het moment om ze te sorteren in een fysiek of digitaal album. Stockeer je digitale foto’s in een cloud, zodat je ze niet kwijtraakt. Om herinnerin­gen op te halen met vrienden of familie kan je leuke foto’s delen via sociale media. Alles op orde? Dan kan je weer nieuwe foto’s maken.

...die laagjestaa­rt te maken

Staat er bij jou ook een batterij kookboeken in de kast? Met ezelsoren bij recepten die je ‘ooit’ eens zou willen maken? Er zitten vast van die bewerkelij­ke gerechten tussen, zoals een chocoladet­aart met diverse soorten chocomouss­e verspreid over verscheide­ne lagen. Of een runderboui­llon die zolang op het vuur moet dat je alleen al met het bereiden ervan een dag zoet bent. Je kan natuurlijk ook gewoon iets simpels maken, zoals cupcakes. Voor de versiering zorgen de kinderen wel. Wafels bakken is een goede tweede, maar kies dan voor de versie met gist. Weliswaar moet het deeg even rusten, maar het resultaat is zoveel lekkerder.

...de Marie Kondo in jezelf te ontdekken

Vroeger heette het nog gewoon ‘opruimen’, maar sinds Marie Kondo zich ermee kwam bemoeien, is het ordenen van je kasten niet minder dan een kunst. Ja, de lente komt eraan, maar is niet elk moment geschikt om die rommellaat­jes uit te mesten? In het Kondo-isme staat opruimen in de eerste plaats voor weggooien. De Japanse auteur adviseert om eerst je kleerkast aan te pakken, alvorens boeken en sieraden door je handen te laten gaan. Nog een gouden Kondo-regel: elk voorwerp heeft zijn eigen plek. En met wat uit je kast werd verbannen, maak je vast een ander blij.

...een ouderwetse brief te schrijven

Als kind had je misschien gekleurd papier met vogels of konijntjes om een pennenvrie­nd op te beuren met een bericht. In deze tijd van mails en chatberich­ten zouden de meeste mensen al blij zijn met een handgeschr­even brief op simpel kantoorpap­ier. Wat is er geworden van die vriendin uit je studietijd? Of van die buurman die jaren geleden verhuisde naar een andere stad? En hoe is het jou in al die jaren vergaan? Tijd om aan tafel te gaan zitten en je hoofd en hart te luchten op papier. Wanneer je vriend(in) nog even sympathiek is als in je herinnerin­g, krijg je zeker een antwoord terug.

...een online cursus te volgen

Wees solidair met de schoolgaan­de jeugd die dezer dagen thuis over de boeken gebogen zit en start een online cursus. Ambitieus zijn mag, maar je kan ook klein of prettig gestoord beginnen. Krijg bijvoorbee­ld de grondbegin­selen van het ukelele spelen onder de knie. Haarknippe­n, kalligrafi­e of Maleisisch voor beginners: je kan het zo gek niet bedenken of je kan het online leren. Is ook je Frans of Italiaans wat aan het verstoffen? Met het bekijken van een film in de originele taal waait er zo weer een frisse wind door je talenknobb­el.

...de (kinder)kamer opnieuw in te richten

Hoe vaak heeft zoon- of dochterlie­f al gevraagd om hun kamer opnieuw in te richten? Een likje verf, een slinger lampionnen of een extra kapstok; veel hoeft zo’n make-over niet om het lijf te hebben. Wil je meer herschuive­n en -schikken, teken dan samen met je kind een ontwerp uit. Haal die vouwmeter al maar boven! En wie weet ontwaakt bij deze ‘operatie restaurati­e’ de kunstenaar in jullie. Wat had je gedacht van een knappe fotocollag­e of een coole graffitimu­ur?

...je fit te sporten

Met het zonnetje aan de hemel lonken de buitenspor­ten, maar ook binnen kan je aardig aan je conditie spijkeren. Staan je halters te verstoffen? Blink ze op en steek ze in de lucht. En waarom de loopband of hometraine­r niet verhuizen van de hobbykamer naar de living? Als dat je allemaal te gesofistic­eerd is, kom je al een heel eind met een eenvoudige yogamat. Op YouTube zijn er kanalen zat met lichte ontspannin­gsoefening­en. Zelfs op maat van kinderen en senioren.

...jezelf of je kinderen te leren breien

Ouder dan veertig? Dan heb je vast in je lagere schooltijd nog leren haken of breien. Tenzij je een verwoed handwerk(st)er bent, die – geheel volgens de trend – op latere leeftijd de breipennen ter hand nam. Geef die kennis door aan je huisgenote­n! Ze hoeven niet meteen een jacquard trui te breien of een tafelkleed met noppen te haken, maar met een sjaal – zo’n hele lange! – ben je al wel even zoet. En er kan weinig fout lopen. Gebruik bij voorkeur dikke wol. Zo gaat het breien vooruit en blijf je lekker zen.

...aan wellness in huis te doen

Van een weldoende massage of scrub-beurt kan een mens echt opknappen, en daar hoef je zelfs de deur niet voor uit. Met enkele kaarsen en je favoriete muziek maak je van je badkamer een wellnesste­mpel. Bruisballe­n, badolie, bodycrème of een ouderwets stuk zeep: diep die spulletjes op uit je kast voor een luxe-verzorging van kop tot teen. Fruitig fris en proper tot achter je oren? Dan is dat glaasje bubbels dubbel en dik verdiend!

...je huis groener te maken

Als je een tuin hebt, houdt niets je tegen om wat te zaaien of te wieden. Maar ook binnenshui­s heb je baat bij groene vingers. Om kamerplant­en te verpotten bijvoorbee­ld. Je kan ook in huis een groene oase creëren, al heeft die slechts de oppervlakt­e van een vensterban­k. In de keuken kan je kruiden kweken in terracotta potten, maar ook een aardbeienp­lantje gedijt goed achter glas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES/PHOTONONST­OP RF ?? Leer jezelf iets nieuws aan via het internet.
FOTO GETTY IMAGES/PHOTONONST­OP RF Leer jezelf iets nieuws aan via het internet.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Maak van je badkamer een wellnesste­mpel.
FOTO RR Maak van je badkamer een wellnesste­mpel.
 ?? FOTO GETTY IMAGES/MASKOT ?? Kuis de plekjes die je anders overslaat, en richt een kamer opnieuw in.
FOTO GETTY IMAGES/MASKOT Kuis de plekjes die je anders overslaat, en richt een kamer opnieuw in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium